П’ятниця, 23 листопада 2018 року № 90 (19637)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19637/print.php?n=40736

  • Ну і ну!

По лосів на джипі

Віталій НАЗАРЕНКО.

10 листопада в Україні офіційно відкрили сезон полювання на хутрового звіра. Загальновідомо, що право на полювання мають лише мисливці із зареєстрованою зброєю та відповідною ліцензією. У переддень відкриття сезону лісова охорона ДП «Ніжинське лісове господарство», представник Держекоінспекції, директор мисливсько-рибальського підприємства «Носівське» та громадські активісти провели спільний рейд з протидії незаконному полюванню.

«ДЛЯ патрулювання обрали Носівський район. Бо в тутешніх лісах нещодавно помітили родину лосів, — пояснює міжрайонний мисливствознавець ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Яковенко. — Полювання на цих тварин віднедавна заборонене, однак це аж ніяк не зупиняє браконьєрів. Надходили сигнали, що носівських сохатих вистежують, тому потрібно бути особливо пильними».

Увагу учасників рейдової бригади привернув звук автомобіля. Поїхавши на нього, вони побачили позашляховик, який рухався польовою дорогою із вимкнутими фарами. Подібна поведінка дуже схожа на дії браконьєрів, тому екіпаж активістів поїхав назустріч джипу. У своїх припущеннях охоронці природи не помилились — «Тойота ленд крузер» почала тікати в бік лісу.

«Ми переслідували потужний позашляховик за заздалегідь відпрацьованою тактикою «гарпуна і вовчої зграї», — розповідає командир групи громадських активістів Олександр Максимець. — Загнавши браконьєрів на вузьку лісову дорогу, наші бійці та лісова охорона заблокували їхній автомобіль з обох боків. Зрозумівши, що подальші маневри неможливі, з позашляховика вийшов чоловік у закривавлених чоботях і почав вимагати, розмахуючи посвідченням єгеря МРП «Носівське», розблокувати шлях».

Яким же було здивування єгеря, коли він побачив власного начальника — директора підприємства, в якому він працює.

Тим часом водій і пасажир «Тойоти» зачинилися всередині. Крізь вікна учасники рейдової бригади помітили в салоні позашляховика карабін і тепловізор. Сумнівів у тому, що це браконьєри, вже не залишилось.

«Побачивши, що єгер не може владнати ситуацію, його спільники вийшли з авто. Спочатку вони погрожували впливовими зв’язками, комусь телефонували, відверто хамили активістам та екологам, — пригадує Олександр Максимець. — Від водія, пасажира та єгеря дуже пахло алкоголем. Але зрозумівши, що їхні бравада та погрози не діють, заспокоїлись і погодились на огляд транспортного засобу».

«Ми знайшли два зареєстровані карабіни, один — із оптичним прицілом, лампу-фару, дорогий тепловізор, відстріляні гільзи, близько 40 набоїв та портативний холодильник, в якому лежало три туші зайців», — розповідає міжрайонний мисливствознавець ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Яковенко.

Учасники нелегального полювання остаточно зрозуміли, що вечір розваг у лісі для них закінчився, коли на місце пригоди прибули правоохоронці. Зброю, знаряддя, елітний автомобіль та тушки впольованих тварин поліцейські вилучили на час розслідування і проведення експертиз.

Учасники рейду певні, що не по зайців їхали браконьєри, а по лосів! Отже, рейдова бригада, імовірно, запобігла вбивству благородних парнокопитих, місцезнаходження яких було відоме горе-єгерю. Подейкують, що той давно заробляє організацією нелегальних елітних сафарі-турів. Після того як його піймав за руку начальник, та ще й на території мисливсько-рибальського господарства, він навряд чи працюватиме там надалі.

Активісти ж оприлюднили посади і прізвища пасажирів позашляховика. Керував авто без документів та ще й у стані алкогольного сп’яніння Сергій Григорович Плюта, який мав посвідчення члена громадської організації «Захист прав і свобод громадян України». Другий пасажир — киянин Віктор Богданович Кальмук. Раніше він працював у ДП «Ліац», а нині обіймає посаду в комунальному підприємстві Київської міськради «Плесо», яке спеціалізується на охороні та експлуатації водного фонду. Саме на нього були зареєстровані дві одиниці нарізної вогнепальної зброї та набої до неї.

Варто зауважити, що зброя, тепловізор, оптика коштують немалих грошей. Приміром, вартість тепловізора подібного зразка — від 100 тисяч гривень, карабіна «MerkeSR 1» — близько 60 тисяч гривень, авто «Тойота ленд крузер» — приблизно 2 мільйони гривень. Тобто ці люди могли придбати ліцензію і полювати легально. Натомість обрали інший шлях, компенсуючи власну ущербність дороговартісними іграшками та вбивством беззахисних тварин.