Архів
П’ятниця,
23 листопада 2018 року

№ 90 (19637)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  • За рубежем
Таки пішли на поступки

ПОЛЬЩА. Сейм схвалив поправки до закону про Верховний суд, яких вимагав ЄС.

Докладніше...
Доживемо до 25 листопада

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр оголосила про намір 25 листопада підписати угоду з країнами Євросоюзу щодо Brexit.

Докладніше...
Дозволили стріляти на ураження

США. Білий дім дозволив Пентагону застосовувати летальну зброю на кордоні з Мексикою.

Докладніше...
Дали довічне

ТУРЕЧЧИНА. Суд Анкари виніс довічні вироки 74 особам, яких звинуватили у спробі державного перевороту.

Докладніше...
Торговельний демарш

КОСОВО запровадило тариф у 100% на імпорт товарів із Сербії та Боснії.

Докладніше...
Новий політичний акцент

ФІНЛЯНДІЯ починає піврічне головування у Раді Європи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України
Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я народилася 30 вересня 1959 року. За призначенням пенсії звернулася до Пенсійного фонду лише 8 серпня 2018-го. Працювала по червень цього року. Чи призначать мені пенсію з дня досягнення пенсійного віку? На які доплати до пенсії я можу розраховувати при відтермінуванні виходу на пенсію?»

Віра ДВОРНИК.

с. Білоцерківці

Бобровицького району

Чернігівської області.

 

СТАТТЕЮ 45-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) визначено терміни, з яких призначається пенсія.

Зокрема, пенсія за віком призначається з дня звернення за ії призначенням. Якщо звернення відбулося не пізніше як через три місяці з дня досягнення особою пенсійного віку, пенсія призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку.

У разі, якщо особа звернулася за призначенням пенсії пізніше з метою відтермінувати вихід на пенсію задля збільшення її розміру, пенсія за віком призначається за заявою особи з дня, що настає за останнім днем місяця, в якому вона набула повний місяць страхового стажу (у тому числі сумарно). Звернення за призначенням пенсії має бути не пізніше ніж через три місяці з такого дня.

Таким чином, оскільки у цьому випадку звернення за призначенням пенсії відбулося в серпні — до того, як минуло три місяці з останнього дня місяця, в якому набуто повний місяць страхового стажу (червень 2018-го), і є страховий стаж після досягнення пенсійного віку з 1 жовтня 2017-го по 30 червня 2018-го, пенсію буде призначено з 1 липня 2018 року.

Щодо підвищення розміру виплати за відстрочку виходу на пенсію, то статтею 29-ю Закону 1058 це передбачено. Так, особі, яка набула право на пенсію за віком відповідно до Закону 1058, але після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26-ю Закону, виявила бажання працювати й одержувати пенсію з пізнішого віку, вона призначається з урахуванням страхового стажу на день звернення. Обчислюється пенсія відповідно до статті 27-ї Закону 1058 на такий відсоток:

— на 0,5% — за кожен повний місяць страхового стажу починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін до 60 місяців;

— на 0,75% — за кожен повний місяць страхового стажу починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін понад 60 місяців.

Підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється.

У наведеному випадку пенсію жінці буде підвищено за 9 місяців страхового стажу на 4,5% від розміру пенсії, визначеного за нормами статті 27-ї Закону 1058 (від заробітку, з якого сплачувалися страхові внески, та набутого страхового стажу).

Наприклад, якщо розмір її пенсії з урахуванням стажу та заробітку — 2700 грн, то підвищення до пенсії становитиме 121,50 грн на місяць. Тобто чим більший розмір пенсії, тим на більший розмір підвищення до неї можна розраховувати.

Варто зауважити, що, крім зазначеного підвищення, частиною третьою статті 29-ї Закону 1058 передбачено встановлення після виходу на пенсію жінкам, які народилися в період по 31 грудня 1961 року, підвищення розміру пенсії, обчисленого відповідно до статті 27-ї Закону 1058, у розмірі 2,5% за кожні шість місяців більш пізнього виходу на пенсію починаючи з 55 років до досягнення ними 60-річного віку, за умови, що до цього їм не було призначено будь-яку пенсію. В цьому разі — на 17,5%.

Тобто в наведеній ситуації жінці буде призначено два підвищення: за страховий стаж після пенсійного віку та за пізніший вихід на пенсію (підвищений пенсійний вік).

 

«Мені 42 роки. У квітні мені встановили інвалідність ІІ групи. З якого часу я маю право на одержання пенсії за інвалідністю?»

Єлизавета БАЛАЛАЙЧЕНКО.

с. Бокове

Любашівського району

Одеської області.

 

ЗГІДНО зі статтею 32-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон), особи, визнані особами з інвалідністю II групи, у віці від 40 до 42 років мають право на пенсію за інвалідністю за наявності дев’яти років страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією.

Страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок. Страховий стаж обчислюють за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку — на підставі документів і в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набуття чинності цього Закону.

Пенсію призначають із дня звернення, крім випадків, коли її призначають із більш раннього строку. Зокрема, пенсію за інвалідністю призначають із дня встановлення останньої, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше як через три місяці з дня встановлення інвалідності (стаття 45-та Закону).

Відповідно до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, днем звернення за пенсією вважається день приймання органом, що призначає пенсію, заяви про призначення пенсії.

У разі якщо до заяви про призначення пенсії додано не всі необхідні документи, орган, що призначає пенсію, письмово повідомляє заявника про те, які документи необхідно подати додатково. Якщо вони будуть подані не пізніше як через три місяці із дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів, то днем звернення за пенсією вважатимуть день приймання заяви про призначення пенсії. Коли документи, які необхідно подати додатково, не буде подано протягом трьох місяців, пенсію призначають за наявними документами.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Досі без помітних зрушень
Читати
Знайшли заміну
Читати
Невтішна демографія
Читати
Пенсії доставлятимуть
Читати
Без візи — до екзотичного краю
Читати
Готуймося до свят
Читати
Держдопомога на вибір
Читати
Сезон закінчено
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове