Архів
П’ятниця,
23 листопада 2018 року

№ 90 (19637)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  • За рубежем
Таки пішли на поступки

ПОЛЬЩА. Сейм схвалив поправки до закону про Верховний суд, яких вимагав ЄС.

Докладніше...
Доживемо до 25 листопада

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр оголосила про намір 25 листопада підписати угоду з країнами Євросоюзу щодо Brexit.

Докладніше...
Дозволили стріляти на ураження

США. Білий дім дозволив Пентагону застосовувати летальну зброю на кордоні з Мексикою.

Докладніше...
Дали довічне

ТУРЕЧЧИНА. Суд Анкари виніс довічні вироки 74 особам, яких звинуватили у спробі державного перевороту.

Докладніше...
Торговельний демарш

КОСОВО запровадило тариф у 100% на імпорт товарів із Сербії та Боснії.

Докладніше...
Новий політичний акцент

ФІНЛЯНДІЯ починає піврічне головування у Раді Європи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Корисно знати

Якщо підводить печінка

Микола ЮРЧИШИН.

Печінка — внутрішній орган, який виконує метаболічну функцію і бере участь в обміні білків, вуглеводів, жирів, гормонів, вітамінів, знешкодженні та детоксикації багатьох ендогенних і екзогенних речовин. Тобто вона — природний фільтр. Але за постійної подразнювальної дії вірусів, токсинів чи антитіл виникають запальні зміни у тканині печінки, що призводить до порушення її нормального функціонування. Тоді нашому фільтру потрібна допомога: передовсім людина має суворо дотримуватися відповідної дієти.

— У ПЕРІОД загострення призначають пити велику кількість рідини (2-3 л на добу), фруктову і солодку дієту, — розповідає гепатолог Київської міської клінічної лікарні №12 Сергій Іванович Шубко. — Наприклад, солодкий чай із лимоном, лужні мінеральні води, відвар плодів шипшини, компоти, відвар зерен вівса, ячменю тощо.

Після гострої стадії дієту поступово розширюють, вводячи овочеві супи та пюре, рідкі перетерті молочні каші, перетертий м’який сир, кефір, киселі, компоти, мед.

Пізніше, якщо зменшилися чи зникли прояви інтоксикації, людині можна споживати нежирне відварене м’ясо, рибу, супи та каші (але без приправ і жирів); молочні продукти, овочі, фрукти, морквяний сік (до 1 склянки на день).

Крім того, звертає увагу лікар, не слід забувати, що харчуватися треба п’ять-шість разів на день невеликими порціями. Їжа має бути не гарячою, але обов’язково теплою, що сприятиме виділенню жовчі й запобігатиме її застою в печінці. Необхідно вводити продукти, які містять достатню кількість білків, зокрема молоко, кисломолочний сир, нежирні сорти риби, м’ясо кролика, яловичину, яєчний білок. Такий раціон сприятиме збільшенню білка в тканині печінки та пришвидшуватиме її відновлення. Також корисними є білкові добавки: соєвий білковий концентрат, білковий ізолят із натуральної сої — вони містять лецитин.

Важливо в меню хворого на гепатит передбачити дріжджі, яйця, тріску, соєве борошно, гречані й вівсяні крупи. Зокрема, можна приготувати таку кашку: 100-200 г вівсяного борошна чи 100-150 г пластівців залити 250-300 мл води і варити 1-2 хвилини, помішуючи. Цю кашу з’їдають за два-три прийоми протягом дня, бажано без солі. Можна приготувати кисіль із гречаного борошна. Людина, яка перехворіла на гепатит С, має призвичаїтися до ранкової порції 50 г пророслих зерен пшениці, змелених на млинку. Можна додати мед, масло, молоко. Узагалі корисно двічі на день додавати по ложці паростків у страви.

За словами Сергія Івановича, дуже корисні за гепатитів, та й за будь-яких захворювань печінки, гарбузи. Їх їдять вареними чи запеченими і присмаченими медом, готують із ними каші. М’якоть гарбузів є чудовим сорбентом, містить вітамін А.

Можна приготувати сік із гарбуза таким способом: зрізати «кришечку», очистити плід від насіння, заповнити медом, закрити «кришкою». Потім обмастити тістом і поставити на 9 днів у темне місце. Отриманий сік пити по 1 столовій ложці чотири-п’ять разів на день до їди.

Притлумити активність патогенної мікрофлори, яка атакує печінку, допомагає й сік редьки, який п’ють по 1-2 чайні ложки тричі на день після їди.

Також корисно вживати таку суміш: 0,5 кг меду доводять до рідкого стану, додають 200 г дуже подрібнених (майже як борошно) волоських горіхів, перемішують. Вживають по 1 столовій ложці до їди двічі на день (вранці та ввечері) протягом місяця, потім роблять місяць перерви. Бажано пройти три курси.

Лікар Шубко рекомендує віддавати перевагу оліям (соняшниковій, оливковій, кукурудзяній), які містять жирні кислоти, що чинять ліпотропну дію. Вони сприяють надходженню з печінки жирних кислот у різні тканини організму.

Корисно вживати два-три рази на день по 0,5 столової ложки олій із насіння розторопші, обліпихи чи шипшини. Із тваринних жирів допускається масло, яєчний жовток.

У раціоні мають бути продукти, що містять нікотинову кислоту (вітамін РР): куряче м’ясо, яловича печінка, горіхи волоські, телятина, морква, абрикоси, журавлина.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Досі без помітних зрушень
Читати
Знайшли заміну
Читати
Невтішна демографія
Читати
Пенсії доставлятимуть
Читати
Без візи — до екзотичного краю
Читати
Готуймося до свят
Читати
Держдопомога на вибір
Читати
Сезон закінчено
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове