Архів
П’ятниця,
23 листопада 2018 року

№ 90 (19637)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  • За рубежем
Таки пішли на поступки

ПОЛЬЩА. Сейм схвалив поправки до закону про Верховний суд, яких вимагав ЄС.

Докладніше...
Доживемо до 25 листопада

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр оголосила про намір 25 листопада підписати угоду з країнами Євросоюзу щодо Brexit.

Докладніше...
Дозволили стріляти на ураження

США. Білий дім дозволив Пентагону застосовувати летальну зброю на кордоні з Мексикою.

Докладніше...
Дали довічне

ТУРЕЧЧИНА. Суд Анкари виніс довічні вироки 74 особам, яких звинуватили у спробі державного перевороту.

Докладніше...
Торговельний демарш

КОСОВО запровадило тариф у 100% на імпорт товарів із Сербії та Боснії.

Докладніше...
Новий політичний акцент

ФІНЛЯНДІЯ починає піврічне головування у Раді Європи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Діти за залишковим принципом

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Ще у квітні в Дніпрі з ініціативи департаменту гуманітарної політики мерії міськрада підготувала проект рішення, згідно з яким планувалося зменшення бюджетних коштів на утримання естетичних закладів освіти. На позачерговому засіданні виконкому його тишком-нишком погодили для винесення на чергову сесію.

ОСТАННЯ ще не зібралась, а батькам уже пропонувалося щомісячно платити за навчання дітей у музичних школах від 1500 до 2000 грн (проти 210-280 грн, як було раніше), а в художніх — по 760 гривень (проти 220).

Напередодні сесії під стінами мерії зібралося більш ніж дві тисячі батьків, дітей і викладачів шкіл естетичного спрямування. Протестувальники вимагали зустрічі із заступником міського голови Олександром Шикуленком. Однак до них вийшла якась пані, котра, не представившись, гнівно запитала, з якого це дива тут зібравсь і галасує народ? Далі вона була ще категоричнішою: «Талановитих і обдарованих дітей обмаль. У кого є здібності, хай навчається у приватній школі. Досить сидіти у міста на шиї».

Міський голова Борис Філатов наклав вето на скандальне рішення виконкому, а директору гуманітарного департаменту Ксенії Сушко (саме вона розтлумачувала містянам, що їхні діти — тягар для міського бюджету) була винесена догана за відсутність комунікації з громадою.

Батьки та вчителі заспокоїлись. Але на початку нового року їх ошелешили: у художніх та мистецьких школах місячну оплату визначили у розмірі 520 гривень, а в музичних — від 1200 до 1500 гривень. Для багатьох сімей такі суми «непідйомні», з 8300 учнів, що нині опановують музичні інструменти та вчаться малювати, ледь не половина (4800) змушена буде полишити заняття.

Коли ж люди знову зібралися на акцію протесту, начальник міського управління культури Євген Хорошилов сміливо вийшов до народу і заявив, що мітингарі не за адресою звертаються. Мовляв, встановлення нових цін на навчання — ініціатива суто керівників шкіл. А міськрада тут ні при чому.

Дніпровська мерія перевела стрілки на педколективи та їхнє керівництво. Виявляється, протягом літа школам естетичної освіти дали команду обрахувати економічно обґрунтовані ціни за навчання дітей, «щоб і самі виживали, і батьків потішили». Ця вимога була із маленьким застереженням: на фінанси з бюджету міста «ротів не розкривати».

Утім, після другої хвилі протестів у міськраді таки пішли на поступки. На цей раз оголосили, що спершу школи порізно проведуть громадські слухання для обговорення цієї проблеми, а потім ще й спільно. Тож, дорогі батьки, зможете висловити свої пропозиції, аби разом із педагогами дійти до обопільно прийнятних згод.

Але, не чекаючи обіцяних громадських слухань, у місті піднялася нова, третя, хвиля протестів. Цього разу причиною стала чергова вигадливість дніпровської влади, яка винесла на батьківські слухання «блискучу» ідею, яку в народі охрестили формулою «20-20-60». Її суть полягає в розподілі дітей на чіткі категорії: здібних і нездар. Конкретно це має такий вигляд: 20 відсотків дітей пільгових категорій учитимуться на особливих умовах — за половину вартості або й безкоштовно. Ще 20% дуже обдарованих і здібних — за сталу мінімальну плату: 210 гривень. Решта 60 відсотків відвідуватиме уроки окремо, за бажанням і скороченими курсами, та не претендуватиме на сертифікати чи дипломи. Але платити їм доведеться «по повній програмі» — в межах 1 500 гривень на місяць!

Якими аргументами обґрунтували в мерії таку ідею? Вони подібні до тих, які виклала батькам пані Сушко. Мовляв, лише 7% вихованців естетичних шкіл демонструють високі результати на конкурсах, тільки 10 відсотків потім вступають до профільних закладів освіти. Понад 800 призів, які щороку завойовують дніпровські учні в міжнародних олімпіадах, — замало. Усе це свідчить про неефективність роботи шкіл. А якщо так, то навіщо вони потрібні? Навіщо їх так багато — аж 22?

Тим часом дніпряни називають «концепцію 20-20-60» дискримінацією дітей, вироком духовному й естетичному вихованню. Викладачі певні того, що дано старт згортанню діяльності державних музичних і художніх дитячих шкіл.

Щоправда, є інформація, начебто ініціатори концепції дістали догани. Втім, на думку багатьох містян, задум цей навряд чи похоронений. Відстоювати інтереси дніпровських дітей та їхніх батьків зголосився правозахисник Михайло Яценко. Він наголошує на тому, що головним завданням шкіл естетичного виховання є підготовка не геніїв, а духовно багатої молоді. Подавши позов до суду стосовно підвищення цін за навчання у музичних і художніх школах, він сподівається на перемогу здорового глузду над чимсь уже майже потворним. Адже заощаджувати на дітях, тобто на майбутньому нації, — це з ряду крайнощів, притаманних лише викривленому суспільству.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Досі без помітних зрушень
Читати
Знайшли заміну
Читати
Невтішна демографія
Читати
Пенсії доставлятимуть
Читати
Без візи — до екзотичного краю
Читати
Готуймося до свят
Читати
Держдопомога на вибір
Читати
Сезон закінчено
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове