Архів
П’ятниця,
23 листопада 2018 року

№ 90 (19637)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  • За рубежем
Таки пішли на поступки

ПОЛЬЩА. Сейм схвалив поправки до закону про Верховний суд, яких вимагав ЄС.

Докладніше...
Доживемо до 25 листопада

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр оголосила про намір 25 листопада підписати угоду з країнами Євросоюзу щодо Brexit.

Докладніше...
Дозволили стріляти на ураження

США. Білий дім дозволив Пентагону застосовувати летальну зброю на кордоні з Мексикою.

Докладніше...
Дали довічне

ТУРЕЧЧИНА. Суд Анкари виніс довічні вироки 74 особам, яких звинуватили у спробі державного перевороту.

Докладніше...
Торговельний демарш

КОСОВО запровадило тариф у 100% на імпорт товарів із Сербії та Боснії.

Докладніше...
Новий політичний акцент

ФІНЛЯНДІЯ починає піврічне головування у Раді Європи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

«Поганий детектив» і недодекомунізація

Марина ТІШКОВА.

Робота депутатів протягом двох перших днів пленарного тижня тягне на «кулінарну» оцінку «ні риба ні м’ясо». Загалом розглянуто з десяток проектів законів та постанов, не ухвалено жодного закону.

У ПАРЛАМЕНТІ від самого ранку панувала напружена атмосфера: деякі питання, затверджені в порядку денному, були архідражливими. Як-ось, наприклад, подання Генпрокуратури щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата С. Березкіна. Цей рум’янощокий чоловік — член депутатської групи «Воля народу». Як повідомив генпрокурор Ю. Луценко, С. Березкін підозрюється у справі про розкрадання в «Ощадбанку» протягом вересня 2013-го — січня 2014 років. Ідеться про суму 20 млн дол. Загалом у справі затримано 10 осіб, яким повідомлено про підозру та обрано запобіжні заходи. Однак усі вони, як це вже повелося, вийшли під заставу.

Сам фігурант скандалу почувався надзвичайно впевнено. «Це подання — як поганий детективний роман, в якому є вигадки та домисли, але нема фактів», — заявив він. У переконливості доказів, наданих САП та НАБУ, засумнівався й регламентний комітет. Відтак подання Генпрокуратури депутати не підтримали.

Декомунізовували, та так і не додекомунізували — на адміністративній карті України досі є Кіровоградська та Дніпропетровська області. Впоратися вчасно з перейменуванням пов’язаних із прізвищами одіозних осіб топонімами не могли: для цього потрібно вносити зміни до Конституції трьомастами голосів, а це не абищо. Отож узялися спершу за найлегше: змінити назву однойменного району Кіровоградщини. Постанова стосовно перейменування його на Кропивницький (як і обласний центр), на щастя, не зустріла опору й була ухвалена в цілому. За нею досить легко включили законопроект зі змінами до Основного Закону щодо встановлення нової назви всієї області й направили його на розгляд Конституційного суду.

Здавалося б, «Дніпропетровський вузол» розв’язати буде так само легко. Та не так сталося, як гадалося. За організатора Голодомору 1932-1933 років Петровського вчепилися зубами «Опоблок» і «співчуваючі», закликаючи не збурювати «громадськість», якій, виявляється, запропонована та схвалена профільним комітетом назва області — Січеславська (свого часу це слово увів в обіг славетний історик, дослідник козаччини Д. Яворницький) — як дідьку ладан. Галасували, сперечалися та зрештою законопроект про перейменування «поховали» — ні постанова про включення його до порядку денного, ні направлення на розгляд Конституційного суду не були підтримані...

Щоправда, після цих перипетій Президент П. Порошенко виступив таким собі «об’єднавчим елементом», подавши до парламенту законопроект свого авторства, в якому пропонує нейтральну назву — Дніпровська. Найімовірніше, вона стане компромісною, здобувши необхідну парламентську підтримку (а може, на це й був розрахунок...). Хоча очікувати від фракцій наприкінці передвиборного року якихось проривних законодавчих рішень — марна справа: не на те спрямовані зусилля і лідерів, і їхніх помічників-політтехнологів, і соратників.

Пересварилися, випустили пару, і справи з проектом змін до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» пішли ліпше — його ухвалено в першому читанні. У проекті документа пропонується в руслі реформи децентралізації розробити правовий механізм передачі, припинення та тимчасового зупинення повноважень виконавчих органів з питань державного архітектурно-будівельного контролю сільських, селищних, міських рад. Отже, у разі набуття законопроектом чинності така можливість буде передбачена за відповідною заявою органу місцевого самоврядування та за результатами здійснення заходів державного архітектурно-будівельного контролю. У профільному комітеті сподіваються, що жорсткіші рамки стимулюватимуть виконавчі органи працювати ефективніше.

Пленарної середи, як уже звично, депутати відвідували свої робочі місця, так би мовити, «у вільному режимі». Відтак жодного законопроекту чи постанови не було ухвалено.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Досі без помітних зрушень
Читати
Знайшли заміну
Читати
Невтішна демографія
Читати
Пенсії доставлятимуть
Читати
Без візи — до екзотичного краю
Читати
Готуймося до свят
Читати
Держдопомога на вибір
Читати
Сезон закінчено
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове