Архів
П’ятниця,
23 листопада 2018 року

№ 90 (19637)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Доля Ковалів

Ольга ФУРСЕНКО.

с. Озера

Бородянського району

Київської області.

ДЕМ’ЯН Коваль під час колективізації добровільно віддав у колгосп корів, волів, коней, землю, сільськогосподарський реманент тощо, а сам пішов працювати конюхом. 1933-го, коли тварини почали помирати від голоду, Дем’яна і його напарників звинуватили у крадіжці кормів, засудили і відправили відбувати покарання. А його дружину з двома дітьми вигнали з будинку, не дозволивши взяти з собою навіть одяг. Спершу вони жили в курені серед поля. Діти збирали гнилу залишену картоплю, буряки і колоски, з яких мама готувала затірку з лободою або пекла коржики. Проте не вбереглися. Один із жителів села, побачивши вдосвіта дим із куреня, завітав туди. Попри вмовляння і крики голодних дітей розбив чоботом горщика з варивом, а затим розвалив і самого куреня.

Настали холоди, а дітися було нікуди. Спали під яблунею, яка їх уже не захищала від дощу, бо скинула все листя. Рідний брат Андрій не витримав поневірянь сестри з дітьми і потай запрошував їх пізньої ночі до хати, а рано вдосвіта вони полишали його дім. Молодша донька Марійка тяжко занедужала, після чого втратила слух і мову. Мати не витримала страшної біди і пішла в засвіти на початку 1934-го. Тільки тоді було дозволено двоюрідній сестрі дітей Одарці взяти до себе старшу Антоніну, яка допомагала їй доглядати дитину і ходила на роботу в колгосп, а Марію віддали в Немирівську школу-інтернат.

Повернувшись із лісоповалу, Дем’ян гірко плакав, дізнавшись про долю своєї сім’ї. Він був чоловік високий, красивий і працьовитий. Тож згодом одружився і забрав до себе дітей. Вони переїхали в сусіднє село, де збудували власний просторий дім і жили в ньому всі разом.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове