Архів
П’ятниця,
23 листопада 2018 року

№ 90 (19637)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала

Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Надої залежать від кормів

ОСОБЛИВО зимової пори. Адже влітку корова в основному на пасовищі й частка добавок —зернових, комбікорму — не надто велика. А ось взимку кількість надоюваного молока насамперед залежить від якості й кількості кормів. Тварину слід годувати повноцінно і ситно.

Найбільше сприяють підвищенню надоїв цукрові, напівцукрові та кормові буряки. Одній корові варто згодовувати не менш як 15 кг коренеплодів та по 250 г концентрованих кормів на літр надоюваного молока. Основою зернових добавок має бути ячмінь. До нього також варто додавати мелену кукурудзу, макуху, соняшниковий шрот, висівки.

Картопля для корівки — пустий корм. Від неї молока майже не додається. Але згодовувати її у невеликих кількостях можна.

За нестачі сіна доводиться давати солому. Її слід перепустити через січкарню та запарити водою (два-три відра на голову), додати 50 г дріжджів і 1,5 кг концентрованих кормів. Перед згодовуванням суміш настоюють у теплому місці протягом 6 годин.

До січки варто додати буряки та сиру картоплю.

Неабияке значення для тварин має графік годівлі та режим доїння. Його слід дотримуватися круглий рік — винятком є лише період запуску.

Перша годівля має бути вранці о 5.00 концентрованими кормами. Через півгодини корову доять. О 9.00 дають коренеплоди, о 10.30 — силос. Після чого корова має бути на вигулі. О 13.00 знову концетровані корми та денне доїння. Опісля — сіно. Корівка відпочиває до 17.00. Тоді згодовують концентровані корми. Востаннє дають корм перед вечірнім доїнням о 20.30.

За такого режиму корівка завжди сита та здорова й готова до отелення. Адже зазвичай у зимовий період вона запускається. Тому розраховувати в цю пору на особливо високі надої марно. Всі мінеральні елементи і вітаміни спрямовуються на відновлення організму.

Версія для друку          До списку статтей

ЗАВЕРШЕНО в основному роботи у полі й садку, і є час поміркувати над теоретичними питаннями власного господарювання. Скажімо, таке: задернювати садок чи тримати його під чорним паром? Це залежить від того, який у вас сад — молодий або старий, від умов забезпечення вдосталь рослин вологою. Небезпідставні й побоювання, чи не зашкодить і не виснажить землю трава під деревами. Отже, всі плюси і мінуси залуженого ґрунту і ґрунту під паром розглянемо у статті про конкурування трави з деревами.

Що робити, коли саджанці винограду в шкілці не визріли? Залишити їх зимувати там або ж висадити на постійне місце? Відповідний матеріал дасть відповідь за запитання, які можуть бути гарантії надійної перезимівлі майбутнього куща винограду.

Смак молока — це наче дзеркало раціону вашої годувальниці. Трапляється, неприємний присмак мають і сир та сметана, виготовлені з нього. Зрозуміло, адже зв’язок між якістю продукту і тим, що ви кладете в ясла, безпосередній. Тож спробуємо з’ясувати, що спричиняє гіркоту молока, окрім, звісно, природної причини майбутнього отелення, яка сигналізує про потребу запуску корови.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове