Архів
П’ятниця,
23 листопада 2018 року

№ 90 (19637)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала

Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Для чого їх білити

УРОЖАЙНІСТЬ плодових дерев не в останню чергу визначається станом штамба та скелетних гілок. Оскільки взимку і ранньою весною температура повітря вдень і вночі різниться досить сильно, кора на сонячному боці може тріскатись і відмирати.

З часом у результаті сонячного опіку страждає і оголена деревина. Нерідко на цьому місці утворюється дупло, у кісточкових порід починається камедетеча, дерево може загинути.

Саме тому штамб і основу скелетних гілок дерев треба білити наприкінці осені (в жовтні — листопаді, можна і в грудні, якщо дозволяє погода), а потім оновлювати побілку наприкінці зими — напровесні (в лютому — березні). День треба вибрати сонячний і сухий, з температурою мінімум чотири-шість градусів. Штамб слід білити заввишки хоча б 1,5-1,7 м (молоді дерева — до відгалужень).

Світла поверхня відбиває сонячні промені, кора менше прогрівається, через що перепади температури згладжуються. За рахунок агресивності суміші гине частина комах, що ховаються на зиму під кору.

Але застосовувати чисте вапно не варто. Його треба розвести на третину свіжим коров’яком або глиною. Під таким панциром дереву легко дихається.

Можна використовувати й інші суміші.

По кілограму гною та вапна, 200 г мідного купоросу на 8 л води, перемішати і настояти дві-три години.

Кілограм жирної глини, 2 кг гашеного вапна, лопата коров’ячого гною, 250 г мідного купоросу на 10 л води, теж перемішуємо і настоюємо дві-три години.

Дуже довговічна така суміш: 2 кг гашеного вапна, 400 г мідного купоросу, попередньо розчиненого в гарячій воді, 60-110 г казеїнового клею на 10 л води.

До побілення слід очистити штамб і основи скелетних гілок од відмерлої кори залізною скребачкою або дротяною сіткою, але працювати ними потрібно обережно, щоб не пошкодити здорову кору. Все, що зчистилось, слід зібрати на заздалегідь розстелену плівку і потім спалити, а зачищені місця продезінфікувати попільно-мильним розчином: на літр гарячої води 5 г господарського мила й 200-300 г попелу. Ганчірку треба гарно намочити в цьому розчині і потім нею промити дерева.

Версія для друку          До списку статтей

ЗАВЕРШЕНО в основному роботи у полі й садку, і є час поміркувати над теоретичними питаннями власного господарювання. Скажімо, таке: задернювати садок чи тримати його під чорним паром? Це залежить від того, який у вас сад — молодий або старий, від умов забезпечення вдосталь рослин вологою. Небезпідставні й побоювання, чи не зашкодить і не виснажить землю трава під деревами. Отже, всі плюси і мінуси залуженого ґрунту і ґрунту під паром розглянемо у статті про конкурування трави з деревами.

Що робити, коли саджанці винограду в шкілці не визріли? Залишити їх зимувати там або ж висадити на постійне місце? Відповідний матеріал дасть відповідь за запитання, які можуть бути гарантії надійної перезимівлі майбутнього куща винограду.

Смак молока — це наче дзеркало раціону вашої годувальниці. Трапляється, неприємний присмак мають і сир та сметана, виготовлені з нього. Зрозуміло, адже зв’язок між якістю продукту і тим, що ви кладете в ясла, безпосередній. Тож спробуємо з’ясувати, що спричиняє гіркоту молока, окрім, звісно, природної причини майбутнього отелення, яка сигналізує про потребу запуску корови.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове