Архів
П’ятниця,
23 листопада 2018 року

№ 90 (19637)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала

Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Квасоля стане смачнішою

ПРО користь цього представника сімейства бобових знають усі. Смачна, поживна, з набором вітамінів і мікроелементів, квасоля стоїть на другому місці за кількістю амінокислот після м’яса. Проте охочі приготувати її часто наражаються на проблему гіркоти бобів.

Більшість видів квасолі у сирому вигляді містять отруйну речовину глікозид фазеолунатин, у складі якого є синильна кислота, небезпечна для людського організму. До цього додається вплив олігосахаридів — особливих цукрів, які людський організм не перетравлює, що спричиняє здуття живота. За рахунок цих компонентів у своєму складі квасоля стає гіркою, що ніби нагадує людині про небезпеку. Найбільшою отруйністю вирізняються зелені, щойно дозрілі стручки.

Отже, квасолю будь-якого виду в сирому вигляді споживати не можна.

Однак добре просушена досить свіжа квасоля чудова в будь-якій страві — лише після термічної обробки.

Ось кілька способів приготування квасолі задля усунення гіркоти.

Сухі боби заливають водою. Після тривалого зберігання квасолю перед приготуванням слід довго — кілька годин — вимочувати у воді, потім варити. Воду замінюють на свіжу не менше трьох разів, щоб активно виходила гіркота.

Хвилин через 50 варіння воду зливають і наливають нову. Варять до готовності.

Дуже стару квасолю доводиться вимочувати ще довше і воду міняти частіше. Для варіння потрібно наливати велику кількість води, щоб гіркота краще вимивалася. Можна готувати страву відразу з помідорами або томатною пастою.

А ось швидкий спосіб приготування квасолі.

Помиті відібрані боби засипають у ємність для готування. При цьому заливають по три склянки води на одну з квасолею.

Дочекавшись кипіння на маленькому вогні, «п’ятихвилинку» готують на максимумі. Без варіння для позбавлення гіркоти залишають у відварі на 3 години. Виливають його, наливають воду заново і готують 60 хвилин.

Присолюють за смаком. На початку приготування — зовсім трохи, досолюють наприкінці процесу або після готовності.

А ще прибрати гіркоту з квасолі можна у сольовому розчині.

На кожен літр води засипається по 2 чайні ложки солі. Розсіл перемішується. Це норма для однієї склянки квасолі. Боби заливають на строк від 8 до 24 годин при кімнатній температурі. Коли в квартирі вище 30 градусів, залиту ємність ставлять у холодильник на добу.

Рідину зливають, продукт на друшляку миють під проточною водою. В ємність заново наливають води, варять, злегка посоливши або зі спеціями. «На виході» квасоля набуває бежевого відтінку без гіркоти, ніжного смаку.

Варити квасолю слід на невеликому вогні. У духовій шафі готують годину або півтори при температурі 120 градусів за Цельсієм.

Версія для друку          До списку статтей

ЗАВЕРШЕНО в основному роботи у полі й садку, і є час поміркувати над теоретичними питаннями власного господарювання. Скажімо, таке: задернювати садок чи тримати його під чорним паром? Це залежить від того, який у вас сад — молодий або старий, від умов забезпечення вдосталь рослин вологою. Небезпідставні й побоювання, чи не зашкодить і не виснажить землю трава під деревами. Отже, всі плюси і мінуси залуженого ґрунту і ґрунту під паром розглянемо у статті про конкурування трави з деревами.

Що робити, коли саджанці винограду в шкілці не визріли? Залишити їх зимувати там або ж висадити на постійне місце? Відповідний матеріал дасть відповідь за запитання, які можуть бути гарантії надійної перезимівлі майбутнього куща винограду.

Смак молока — це наче дзеркало раціону вашої годувальниці. Трапляється, неприємний присмак мають і сир та сметана, виготовлені з нього. Зрозуміло, адже зв’язок між якістю продукту і тим, що ви кладете в ясла, безпосередній. Тож спробуємо з’ясувати, що спричиняє гіркоту молока, окрім, звісно, природної причини майбутнього отелення, яка сигналізує про потребу запуску корови.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове