Вівторок, 20 листопада 2018 року № 89 (19636)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19636/print.php?n=40722

  • Поради до часу

Приймайте препарати правильно

Сергій БАЮРКА,

фармацевт.

Осінь — пора застуд. Щоб недуга не вибила нас із ритму життя, ми часто вживаємо засоби, які усувають головний біль та поліпшують самопочуття і котрі зазвичай містять парацетамол. Та при цьому навіть не замислюємося, як саме їх приймати, чим запивати — чимало хто навіть не читає інструкції до препарату, яка є в кожній упаковці.

НЕ РАЗ доводилося натрапляти на інформацію про шкідливість парацетамолу. В багатьох країнах Європи і США препарати з ним заборонені для вживання дітям. Проведено низку досліджень, які довели токсичність парацетамолу та його негативний вплив на печінку. Проте пізніше вчені все ж зійшлися на думці, що цей препарат цілком безпечний, якщо пити його в рекомендованій дозі. А от коли робити це безконтрольно, токсичне ураження печінки справді може бути фатальним.

Яка ж доза безпечна? Рекомендована добова — дві пігулки по 0,5 грама чотири рази на день. Тобто 4 грами на день. Порогова доза, коли можливе ураження печінки, — 15 грамів на день, а летальний випадок може настати після вживання 20 грамів на день. Звісно, такими дозами парацетамол ніхто не виписує. Загалом побічна дія цього препарату виявляється лише в 0,1 відсотка випадків, що значно менше порівняно з іншими рецептурними засобами. Це індивідуальне несприйняття (таке буває вкрай рідко та зумовлене генетично), а також алергії і порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

У разі одночасного вживання парацетамолу з похідними кумарину (деякі снодійні) можливе підвищення імовірності кровотеч. Не можна приймати його із протисудомним фенобарбіталом (входить до складу корвалолу) та антибіотиком рифампіцином. А от разом із протизапальною ацетилсаліциловою кислотою (аспірином) і кодеїном, який є у складі багатьох препаратів від кашлю, терапевтичний ефект парацетамолу посилюється. Тому існує чимало ліків проти застуди чи болю, де ці речовини поєднані.

Важливо знати й те, що парацетамол та всі препарати на його основі приймають лише після їди. А запивати його слід звичайною водою — жодних соків чи чаїв. Особливо це стосується апельсинового, грейпфрутового та яблучного. Компоненти кислих фруктів пригнічують всмоктування медикаментів. Відтак у кров потрапляє менша концентрація ліків. Неприйнятне запивання й чаєм, адже він містить кофеїн та дубильні речовини, які можуть вступати в хімічну реакцію з ліками.

А ось, наприклад, таблетки «Цитрамон» (поєднання саліцилової кислоти та парацетамолу) краще запивати молоком або лужними мінеральними водами. Як і аспірин — для зменшення негативної дії на слизову оболонку шлунка.

Під час лікування парацетамолом заборонено вживати алкогольні напої. Таке поєднання посилює виснаження печінки. До речі, люди, які недоодержують білків через нераціональне харчування, також опиняються у групі ризику щодо виникнення побічний дій.