Вівторок, 20 листопада 2018 року № 89 (19636)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19636/print.php?n=40718

  • Будьмо обережні

Не легковажте з кашлем

Ірина ФЕДАН, терапевт.

Пневмонія — настільки підступна й серйозна хвороба, що лікарі, аби привернути увагу громадськості, проголосили 12 листопада всесвітнім днем боротьби з нею. Нерідко людина може й не підозрювати, що захворіла або й перехворіла на запалення легень. Особливо частим цей діагноз буває в сезон грипу та ГРВІ.

ПНЕВМОНІЯ є вірусною та бактеріальною. Може виникнути після переохолодження або бути ускладненням внаслідок вірусного захворювання — після грипу, ГРВІ. Першою ознакою цієї хвороби є кашель — сухий чи вологий. Крім цього, людина відчуває слабкість, пітливість. Дехто не зважає на ці симптоми і не звертається до лікаря. На другий-п’ятий день підвищується температура тіла, з’являється ще більша пітливість. Якщо процес триває два-три дні, а кашель стає інтенсивнішим, із виділенням мокротиння або сухим, що не дає спати вночі, — це вказує на можливе запалення легенів. При цьому відчуття здавленості в грудній клітці, біль при вдиханні може й не турбувати.

В усякому разі слід негайно звернутися до лікаря. Він призначить рентгенологічне обстеження (або флюорографічне). Але при запаленні легень краще робити рентгенографію, позаяк це точніший знімок. Крім того, потрібен аналіз крові.

Залежно від виду пневмонії — вірусна чи бактеріальна, вона може давати різну температуру — від 38 градусів і вище. Втім, трапляється, на початкових стадіях хворий має нормальну температуру. В групі ризику — діти, особливо до двох років, бо саме в такому віці хвороба прогресує блискавично (розвивається за один-два дні). А також люди, що часто потерпають від захворювань верхніх дихальних шляхів, особливо хронічних (хронічні обструктивні бронхіти, тонзиліти), люди похилого віку із захворюваннями нирок, цукровим діабетом. Тому вкрай необхідно з перших днів нездужання звернутися до лікаря, тоді перебіг хвороби буде легший, без ускладнень, що дуже важливо. Бо в людей із групи ризику може погіршитися перебіг супутніх захворювань. Скажімо, прогресуватиме й призведе до тяжких наслідків серцева недостатність, а захворювання верхніх дихальних шляхів — до обструктивних бронхітів, бронхіальної астми.

Одним із ускладнень цього захворювання є плеврити. Вони теж досить важко піддаються лікуванню, часто супроводжуються великим дискомфортом: пацієнт не може нормально, без болю, дихати, страждає через високу температуру тіла. Але найзагрозливішим ускладненням є туберкульоз.

Часом люди задавнюють запалення легень, кашляючи тривалий час, лікуються самостійно, п’ють самі лише відвари трав, кладуть на груди компреси, що в результаті й може призвести до такої важкої недуги.