Вівторок, 20 листопада 2018 року № 89 (19636)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19636/print.php?n=40716

  • На прийомі у спеціаліста

Недузі можна запобігти

Розмову вів Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

Рак шийки матки — злоякісне новоутворення, що виникає в ділянці цього органа. Гістологічно розрізняють два його основні різновиди: аденокарцинома і плоскоклітинний рак. Щороку в світі цю патологію виявляють у більше ніж 600 тисяч жінок, в Україні — у 7500 представниць прекрасної статі, з яких 2500 помирають (серед них близько 500 — працездатного віку). Докладніше про цю недугу — в розмові з акушером-гінекологом Київського медичного центру «Академія здоров’я людини» кандидатом медичних наук В. В. ЯЦЕНТЮК.

— Віталіно Віталіївно, чи встановлено причини розвитку раку шийки матки?

— Вчені ще в ХІХ столітті намагалися їх визначити. Отримані дані свідчили про взаємозв’язок між активним статевим життям і частотою випадків раку. В наш час ця теорія підтверджена численними науковими дослідженнями. При цьому вдалося виявити вірус папіломи людини (ВПЛ), що передається при незахищеному статевому контакті та викликає цю патологію.

— За статистикою, рак шийки матки є одним із найрозповсюдженіших онкологічних захворювань.

— Так. І займає четверте місце в структурі смертності серед онкологічних хворих після раку шлунка, органів дихання, шкіри та друге — серед онкологічних захворювань жіночих статевих органів (після раку тіла матки, хоча у віковій категорії від 17 до 54 років є домінуючим). Але завдяки скринінгу (системі медичного обстеження та контролю за цією недугою) жінок рак шийки матки може бути легко виявлений на найранішій стадії та вилікуваний у більшості випадків. Статистичні відомості свідчать: при своєчасній діагностиці цю недугу можна повністю подолати у 98 відсотках випадків. Адже вона ніколи не розвивається в незміненому епітелії (шар клітин, що вистилає шийку матки). Іншими словами, їй завжди передують передпухлинні зміни, які називаються дисплазіями або CIN (цервікальна інтраепітеліальна дисплазія). Рак шийки матки розвивається досить повільно — протягом декількох років.

Чинниками, що зумовлюють розвиток захворювання, є ранній початок статевого життя, часті випадкові статеві контакти, куріння, тривалий прийом гормональних препаратів, знижений імунітет. Тому програма скринінгу розроблена саме для того, щоб виявляти аномальні цервікальні клітини на ранніх стадіях розвитку, коли вони можуть бути видалені раніше, ніж розвинеться рак. Першочергово скринінг проводиться через три роки після початку статевого життя або після досягнення жінкою 21 року.

Доведено роль вірусного інфікування у виникненні дисплазії та раку шийки матки. Існує понад 100 типів вірусу папіломи людини, але близько 15 із них викликає утворення атипових клітин, які можуть потім прогресувати у ракові. Найбільше хвороба поширена на Ямайці — 58,9 відсотка, найменше в Ізраїлі — 0,8 відсотка. Основні причини занедбаності — пізні звернення по медичну допомогу, прихований перебіг захворювання, помилки в діагнозах, відсутність професійних оглядів упродовж двох та більше років.

— Чи існують якісь симптоми недуги?

— При прогресуванні захворювання у жінки можуть з’являтися патологічні вагінальні кровотечі, кровотечі між менструаціями, після статевого акту, спринцювання або огляду гінекологом, після менопаузи, посилення вагінальних кровотеч, тазовий біль, біль під час статевих зносин.

— Кажуть, ефективніше будь-якого лікування при цій недузі може бути лише профілактика?

— Саме так. Як відомо, дві третини випадків раку шийки матки викликає вірус папіломи людини 16-го та 18-го типу. Вакцинація — найефективніший метод профілактики такої інфекції. Вона «навчає» імунну систему жінок ефективно виявляти та вбивати вірусні патогени при їх потраплянні в організм. Вакцинація рекомендована для дівчаток у віці від 9 до 12 років й проводиться в три етапи протягом 6 місяців. В Україні сертифіковані дві вакцини. Боятись ускладнень та побічної дії вакцини не слід, оскільки вона не містить збудника інфекції (вірусу), й зараження вірусом папіломи в результаті вакцинації абсолютно неможливе.

Необхідно пам’ятати, що лише поєднаними зусиллями вакцинації та регулярних профілактичних оглядів можливо захиститися від цієї підступної хвороби.