Вівторок, 20 листопада 2018 року № 89 (19636)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19636/print.php?n=40711

Благочестія поборник

Антоніна КІЗЛОВА.

20 листопада (7 листопада за ст. ст.) — день св. мч. Феодота-корчмаря (загинув 303 року).

Народився Феодот у м. Анкірі Галатійської області (нині — столиця Туреччини Анкара). Разом з дружиною утримував невеликий заїжджий двір, де подорожні могли харчуватися, тому й називали його корчмарем. Був дуже побожний, за що набув Господнього дару зцілювати хворих, переконував гостей — язичників та іудеїв — у тому, що слід охреститися. Християни, які ночували в нього, за прикладом господаря каялись у гріхах і виправляли свою поведінку.

Коли ставленик Діоклетіана в Анкірі Феотекн почав жорстоко переслідувати християн, котрі відмовлялися принести жертву ідолам, непокірні почали виїздити з міста. Феодот давав утікачам притулок у своєму заїзді, годував їх, переховував від погоні, в одній із кімнат допоміг облаштувати таємну церкву. Тіла замордованих за віру викрадав або викуповував у вартових і допомагав як слід поховати.

Якось після жорстоких тортур стратили сімох праведних дів, які з юності присвятили себе Господові й зберегли чистоту до похилого віку. Одна з них, тітка Феодота, явилася племінникові, аби вказати, що їхні тіла втопили в озері. Угодник, не вагаючись, покликав на допомогу друга й пішов на берег. Вода розступилася, налякана варта втекла, і вбитих мучениць удалось перевезти на церковне кладовище.

Тоді Феотекн розлютився й наказав ловити для допитів усіх християн. Друг Феодота не витримав катувань і розповів про їхній вчинок. На суді подвижнику обіцяли за зречення Спасителя щедру винагороду, та марно. За мужній опір примушуванню до ідолопоклонства Феодоту відтяли голову мечем.

До святого звертаються з проханнями про молитви проти тривоги, згубних пристрастей, гріховних думок, про зцілення тіла й душі.

В українських землях помітили, що якщо на Феодота сиру землю вкриє глибокий сніг, то наступного літа добре вродить жито. Кажуть, що цього дня на покуті вже сідає зима.