Вівторок, 20 листопада 2018 року № 89 (19636)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19636/print.php?n=40699

  • Проблема

Біда: засіки... переповнені

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

НА ПОЧАТОК листопада валовий збір зерна на Тернопільщині сягнув 2,8 млн тонн (на 12,5% перевищив торішній), проте з відвантаженням ситуація критична — гостро бракує вагонів. Штаб з оперативного вирішення питань логістики при Мінагрополітики, до якого апелюють хлібороби, поки що нічим не зарадив. Зима вже на порозі, у власних сховищах аграрії можуть зберігати лише половину зібраного збіжжя, решту ж конче треба збути. Інакше, обіцяють, висипатимуть зерно на дороги.

У безвиході опинилися не тільки приватні підприємства, а й державні.

Наприклад, Чортківський КХП у вересні очікував 160 вагонів, а отримав лише 27, у жовтні за такої ж потреби — 26. Минула вже перша половина листопада — хоча б один зерновоз! І це не найгірша картина — в області є підприємства, де за три місяці не бачили жодного вагона.

Наприкінці жовтня в ОДА відбулася нарада з участю представників «Укрзалізниці», хлібоприймальних підприємств і аграріїв. Створили робочу групу, яка мала «напрацювати пропозиції та підготувати звернення до Прем’єр-міністра і профільного міністра». Та віз (чи то — вагон) і досі там. Як повідомив перший заступник директора регіональної філії «Львівська залізниця» Ярослав Федак, бракує не тільки хоперів, а й тепловозів.

Ситуація може ускладнитись, адже «Укрзалізниця» має намір частково чи повністю закрити низку малих вантажних станцій. Зокрема, на Тернопільщині з 42 можуть залишитися 30. Відповідно зростуть обсяги перевезень автодорогами, що негативно позначиться на їхньому і без того не ідеальному стані.