П’ятниця, 16 листопада 2018 року № 88 (19635)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19635/print.php?n=40676

  • Олімпійська вітальня

Нарешті впіймали лауреатів

Микола МОТОРНИЙ.

Фото автора.

В Олімпійському домі вшанували лауреатів спортивних місяців. Президент НОК України Сергій Бубка вручив уже традиційні нагороди найкращому спортсмену та тренеру серпня — дворазовому чемпіону, срібному призерові чемпіонату Європи з плавання Михайлові Романчуку та його наставнику Петрові Нагорному, а також лауреатам спортивного жовтня — чемпіонці світу з жіночої боротьби Аллі Черкасовій та її тренеру Олексієві Мельнику.

МИХАЙЛУ та Аллі, які вперше дістали звання найкращих спортсменів місяців в Україні, справді є чим похвалитися. Представник Рівненського національного гуманітарного університету Михайло Романчук на ІІ літніх Юнацьких Олімпійських іграх в Нанкіні-2014 здобув «золото» та «срібло». Торік він став срібним призером на чемпіонаті світу в Будапешті. Цього року після блискучого виступу на чемпіонаті Європи наш плавець продовжує виборювати перемоги на міжнародних стартах: на початку листопада на етапах Кубка світу в Пекіні і Токіо завоював відповідно дві золоті, срібну і бронзову медалі. Фахівці вважають його дуже перспективним спортсменом, однією з головних наших надій на олімпійське Токіо-2020. Через насичений графік міжнародних стартів тільки тепер вдалося «піймати» Романчука, щоб вручити заслужену нагороду. Він щойно повернувся зі столиці Японії, де проходив черговий етап Кубка світу — і не з порожніми руками, а з торбою медалей різних ґатунків.

Про свої серйозні наміри щодо втілення найзаповітнішої мрії в Токіо-2020 заявила на чемпіонаті світу з вільної боротьби, який відбувся в Будапешті, вихованка Львівського державного університету фізичної культури Алла Черкасова. Майже 15 років вона йшла до цієї золотої медалі. Вісім років тому, в 2010-му, вона вже стояла на п’єдесталі чемпіонату світу — тоді здобула «бронзу». За цей час багато що змінилось: Алла стала мамою, накопичився досвід, виробились інші погляди на життя і роботу. На світовій першості в Будапешті Черкасова (вагова категорія до 68 кілограмів) по-чемпіонськи пройшла всю турнірну дистанцію. Зокрема, в 1/8 фіналу Алла за кілька хвилин достроково перемогла білоруску Марію Мамашук — 10:0, у чвертьфіналі натиск нашої борчині не витримала болгарка Вікторія Іванова-Бобоєва. За вихід до фіналу українка виявилася сильнішою за китаянку Фен Чжоу — 12:8. І тільки у фіналі Аллі довелося трохи «пововтузитися» з француженкою Кумба Селен Фанта Ларрок — 15:10.

Президент НОК України Сергій Бубка вручив нагороди спортивним героям і побажав Михайлу та Анні, а також їхнім тренерським штабам подальших успіхів, віри в свої сили та вдалого подолання шляху до здійснення олімпійської мрії.