П’ятниця, 16 листопада 2018 року № 88 (19635)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19635/print.php?n=40669

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Маслинка вузьколиста

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

ДОСИТЬ популярна рослина, що в південних районах України має назву лох і яку не треба плутати з маслиною європейською. На присадибних ділянках часто розводять родичку маслинки вузьколистої — маслинку багатоквіткову, а іноді й маслинку сріблясту.

У м’якоті плодів є до 70 відсотків вуглеводів, котрі наполовину складаються з фруктози, а також присутні білки, неорганічні кислоти, особливо багато аскорбінової кислоти. Є також мікроелементи: цинк, мідь, хром, нікель, алюміній.

Подагра і ревматичні болі. Зібрати листя, запарити на хвилин 10-12 у гарячій воді і прикласти у вигляді компресу до болючих місць.

Настій. Подрібнити 100 г плодів, залити трьома склянками холодної води і настояти 6-8 годин. Процідити. До залишків додати дві склянки окропу й настояти 30-40 хвилин. Процідити і змішати з першим настоєм. Приймати по 2-3 столові ложки тричі на день до чи після їди.

Порошок. Перемолоти насіння на порошок і вживати по дві столові ложки за раз тричі на день. Дитяча норма — чайна ложка тричі на день.