П’ятниця, 16 листопада 2018 року № 88 (19635)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19635/print.php?n=40666

  • Ну і ну!

Рабство на українських плантаціях

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

Одеська область.

Припинено діяльність злочинної групи, яка займалася трудовою експлуатацією людей на сільськогосподарських роботах. За повідомленням Національної поліції, затримано 13 осіб, які вербували для цього жителів 22 областей України. У них вилучили зброю, автомобілі та мільйон гривень готівкою.

ЗА СЛОВАМИ керівника Національної поліції Сергія Князєва, організувало злочинний бізнес подружжя власників сільгосппідприємства в Одеській області. Встановлено, що на цьому об’єкті протягом кількох років безкоштовно трудилося близько сотні чоловік.

Усні угоди про працевлаштування укладалися здебільшого на залізничних вокзалах. Спільники «рабовласників» підшукували там соціально не захищених людей, обіцяли їм роботу зі стабільною зарплатнею в розмірі 450-500 гривень на день та забезпечення житлом і харчуванням. За кожного доставленого «раба» вербувальник отримував 500 гривень.

Але по прибутті на місце роботи з людьми відбувалося зовсім не те, що обіцялось. «У робітників відбирали документи і телефони та змушували працювати у полі по 13 годин на добу. Про оплату не йшлося. Якщо хтось про неї запитував, його били», — повідомив керівник Нацполіції. До речі, двох потерпілих довелося доставити до лікарні Одеси, інші проходять медогляд.

Відкрито кримінальне провадження за статтею 149-ю Кримінального кодексу України — торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини.