П’ятниця, 16 листопада 2018 року № 88 (19635)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19635/print.php?n=40664

  • З літопису наших днів

Позбавляли шансу на життя

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

Чи є межа людському цинізму? Мабуть, немає. Такий висновок зробили вінничани, коли дізналися шокуючу новину: онкохворим у Вінницькій області продавали зіпсовані ліки. І хто? Лікарі! Люди, котрі як ніхто добре розуміють, якою критично важливою є допомога хворим на рак у перші дні, тижні після встановлення діагнозу.

ПОВІДОМЛЕННЯ від обласної Служби безпеки України та обласної прокуратури звучить сухо: викрито лікарів, які продавали зіпсовані препарати для онкохворих. Ці так звані медикаменти нелегально привозили партіями з Росії, Туреччини, Індії, країн Азії.

— Ліки за готівку збували пацієнтам для лікування онкологічних захворювань, — розповідає керівник прес-служби прокуратури Вінниччини Ірина Вихованець. — Сьогодні правоохоронці встановлюють винних та з’ясовують усі обставини.

Як виявилось, окрім Вінниці, ліки розповсюджували в онкодиспансерах Києва, Харкова, Дніпра та Хмельницького. Там також вилучили сотні упаковок різноманітних медикаментів.  З-за кордону ліки доставляли поштою, чим грубо порушувалися правила перевезення, адже кожен препарат має зберігатися при певній температурі в спеціальному холодильнику. Поза ним ліки за якийсь час втрачають свої властивості, псуються. Такий препарат не просто не допоможе — може навіть нашкодити!

Правоохоронці додають: партія медикаментів виявилася величезною. Реалізовувати псевдоліки серед онкохворих області «люди з вулиці» не могли — за справу взялися медики, причому безпосередньо під дахом обласного онкологічного диспансеру. Таким чином, лікарі цинічно й жорстоко відбирали у хворих останнє — надію на життя.

У межах розслідування правоохоронці одночасно провели обшуки в обласному онкодиспансері та за місцями роботи й проживання осіб із числа медичного персоналу диспансеру та групи людей, які організували і налагодили мережу постачання так званих «ліків». Аналогічні обшуки у справі проведені в чотирьох обласних центрах країни, де «товар» накопичувався. Вилучено значну кількість різних препаратів — як пігулок, так і ампул для ін’єкцій.

В Україні налічується сотні тисяч родин, де один з її членів почув від медиків про наявність у нього хвороби, від якої так важко, довго й дорого треба лікуватися. Причому гарантії зцілення нема. Шанс повернутися до звичайного життя невеликий, іноді примарний. А тепер уявіть, що і його позбавили...