Вівторок, 13 листопада 2018 року № 87 (19634)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19634/print.php?n=40637

  • Заклади культури на селі

Місце зустрічей поколінь

Василь САДОВИЙ.

Закарпатська область.

Мелінда Молнар з Нового Села на Закарпатті — з тих людей, котрі прагнуть зробити життя ліпшим, цікавішим, втілити мрії в реальність. Ще зовсім юною вона організувала в рідному селі клуб за інтересами для дітей. Спочатку туди приводили малечу знайомі та родичі. Але добра справа швидко прижилась, і до клубу потяглися всі жителі села.

ТОЖ не дивно, що коли знадобився працівник для місцевої бібліотеки, і в районі, і в селі зійшлися на тому, що найкращою на цій посаді буде саме Мелінда. Але за умови здобуття нею освіти бібліотечного працівника.

Діставши в розпорядження «свою» бібліотеку, Мелінда Молнар активізувала роботу з дітьми, створивши на базі гуртка своєрідний клуб «Люби і твори добро». За 12 років виросла ціла плеяда її вихованців, які не поривають зв’язків із клубом. Усі учасники, а їх нині понад 50, мають можливість безкоштовно навчатися рукоділлю, малюванню, співам, азам театрального мистецтва, власноруч виготовляти сувеніри з бісеру, кукурудзяного листя, соломи, гіпсу, кори дерева. Бібліотека багата на спеціальну навчальну літературу. Крім цього, заклад — учасник грантової програми, що дає змогу закуповувати матеріали для рукоділля.

Витвори новосільців — окраса сільських, обласних і районних фестивалів: «Угочанська лоза», HUNGARY FEST, «Куруц-фест, «Ірко табір». Є вони також у греко-католицькому таборі відпочинку села Анталовка, Мукачевому і ще в багатьох селах.

«Спочатку робили квіти для себе, — розповідає Мелінда Гейзівна, — але цей вид рукоділля так усіх захопив, що захотілося розширити, урізноманітнити асортимент. Незабаром знайшлися поціновувачі нашої копіткої праці: наприклад, орхідеї купували навіть через Інтернет. Кошти від продажу сувенірів гуртківці використовують для відвідування басейнів, театрів, а також для подорожей. Зокрема, незабутньою була поїздка до табору «Без кордонів» у Будапешті».

При бібліотеці був організований дитячий ляльковий театр «Ластівка». Його мета — розвиток творчих здібностей у дітей, прищеплення любові до книжки, до української мови. Завдяки лялькам маленькі читачі емоційніше сприймають художні твори. Коли діти грають певні ролі, «хороших» і «поганих» людей, вони краще усвідомлюють себе як особистість, пізнають свої можливості, набувають соціального досвіду. Окрім цього, театр вносить яскраву різноманітність у повсякденне життя.

Діяльність бібліотечної спільноти села зацікавила й місцевих благодійників, які охоче долучаються до організації тих чи інших проектів гуртківців. З таких можна виокремити традиційне Свято матері й дитини, Великодні свята та інші. Масштабно, з участю не тільки гуртківців, а й батьків, щорічно відзначають тут свято Масляної (угорською — Форшонг). Ще з часів панування Турецької імперії відомий звичай — «бушовяраш», одягання страшних масок, які нібито відганяли зло. Поступово цей обряд трансформувався в свято проводів зими, коли весну зустрічають яскравими добрими масками традиційних персонажів — героїв сучасних кінофільмів і книжок.

Заклад організовує багато заходів для молодих сімей, на яких вони можуть обговорити свої проблеми, вислухати поради психолога, лікарів. Два роки тому при бібліотеці створили клуб молодих батьків. З легкої руки Мелінди Гейзівни запрацював і клуб для пенсіонерів «Незабудка». Його учасників об’єднує чимало спільних інтересів, серед яких відродження обрядів. Скажімо, одне із засідань клубу було присвячене приготуванню традиційної угорської страви на весіллях — курячого бульйону (левешу). Жительки села старшого віку із задоволенням куховарили, згадували свою молодість, колишні весільні традиції й пісні… Молоді господині, яких запросили на цей майстер-клас, дізналися багато цікавого і корисного.

Так поступово бібліотека стала зручним і звичним місцем для зустрічей мешканців села всіх поколінь, із непримітного закладу перетворилася на відомий в районі культурний центр. І не лише в районі. У партнерстві з благодійним фондом «Центр громадських ініціатив» бібліотека Нового Села брала участь у реалізації багатьох обласних проектів, переймала досвід створення громадських інформаційних центрів у Польщі.

На фото: Мелінда Молнар — натхненник і головний організатор численних культурних заходів у селі.