Вівторок, 13 листопада 2018 року № 87 (19634)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19634/print.php?n=40630

  • Неоголошена війна

«Обрали» маріонеток

Михайло ВЕДМІДЬ.

У НЕДІЛЮ, 11 листопада, ворог сім разів обстріляв позиції українських військ, заборонене Мінськими угодами важке озброєння не застосовувалось, тож втрат у наших захисників не було. А от напередодні, в суботу, на жаль, без цього не обійшлось — внаслідок спрацювання вибухового пристрою, встановленого бойовиками, загинули двоє військовослужбовців Об’єднаних сил, ще двоє дістали поранень. Загалом наші втрати за тиждень — четверо вбитих, восьмеро поранених.

Як і було заплановано, 11 листопада на окупованих територіях Донецької та Луганської областей були проведені «вибори», на яких обирали ватажків «ЛНР» і «ДНР» та «депутатів». Прогнозовано перемогли Денис Пушилін у Донецьку та Леонід Пасічник у Луганську.

І до початку «виборів», і після завершення «голосування» їх називали такими, що не відповідають жодним міжнародним стандартам. Європейський Союз зробив відповідну заяву, а Франція і Німеччина вустами їхніх лідерів Е. Макрона та А. Меркель наголосили: місцеві вибори в ОРДЛО повинні проводитися відповідно до Мінських угод і відповідати стандартам ОБСЄ та законодавству України.

З приводу останнього заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак повідомив: «На сьогодні прокуратурою Донецької області разом з СБУ відкрито кримінальне провадження за статтею про зазіхання на територіальну цілісність України, і, наскільки мені відомо, СБУ отримала дані на всіх членів «комісій», які проводять ці «вибори». І ми гадаємо, що як ті, хто їх організовував, так і ті, хто проводив, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності».

Натомість у Росії «волевиявлення «народу Донбасу» вітали. Перший заступник голови комітету Ради Федерації РФ з міжнародних справ Володимир Джабаров заявив, що Президент Петро Порошенко і уряд повинні почати переговори із «законно обраними» ватажками бойовиків. За його словами, це треба зробити зараз, «поки ще не пізно», в іншому разі Україна може «остаточно втратити ці території».