Архів
Вівторок,
13 листопада 2018 року

№ 87 (19634)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Проблемне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей скасувала екстрене засідання уряду щодо Brexit.

Докладніше...
Втрачають позиції

СЛОВАЧЧИНА. На місцевих виборах правляча партія зазнала поразки.

Докладніше...
Відносини поліпшуються

ДВІ КОРЕЇ почали процес ліквідації прикордонних постів.

Докладніше...
Прийом біженців по-новому

ІТАЛІЯ. Сенат підтримав антиміграційний закон.

Докладніше...
Політичне «газове питання»

ПОЛЬЩА остаточно погодила і підписала довгостроковий контракт на постачання газу зі США.

Докладніше...
Хусити проти сунітів

ЄМЕН. У Ходейді поновилися сутички між прихильниками уряду і повстанцями.

Докладніше...
Вчителі не прийшли на уроки

НОВА ЗЕЛАНДІЯ. Шкільні вчителі вдалися до першого за останні 20 років загальнонаціонального страйку.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Заклади культури на селі

Місце зустрічей поколінь

Василь САДОВИЙ.

Закарпатська область.

Мелінда Молнар з Нового Села на Закарпатті — з тих людей, котрі прагнуть зробити життя ліпшим, цікавішим, втілити мрії в реальність. Ще зовсім юною вона організувала в рідному селі клуб за інтересами для дітей. Спочатку туди приводили малечу знайомі та родичі. Але добра справа швидко прижилась, і до клубу потяглися всі жителі села.

ТОЖ не дивно, що коли знадобився працівник для місцевої бібліотеки, і в районі, і в селі зійшлися на тому, що найкращою на цій посаді буде саме Мелінда. Але за умови здобуття нею освіти бібліотечного працівника.

Діставши в розпорядження «свою» бібліотеку, Мелінда Молнар активізувала роботу з дітьми, створивши на базі гуртка своєрідний клуб «Люби і твори добро». За 12 років виросла ціла плеяда її вихованців, які не поривають зв’язків із клубом. Усі учасники, а їх нині понад 50, мають можливість безкоштовно навчатися рукоділлю, малюванню, співам, азам театрального мистецтва, власноруч виготовляти сувеніри з бісеру, кукурудзяного листя, соломи, гіпсу, кори дерева. Бібліотека багата на спеціальну навчальну літературу. Крім цього, заклад — учасник грантової програми, що дає змогу закуповувати матеріали для рукоділля.

Витвори новосільців — окраса сільських, обласних і районних фестивалів: «Угочанська лоза», HUNGARY FEST, «Куруц-фест, «Ірко табір». Є вони також у греко-католицькому таборі відпочинку села Анталовка, Мукачевому і ще в багатьох селах.

«Спочатку робили квіти для себе, — розповідає Мелінда Гейзівна, — але цей вид рукоділля так усіх захопив, що захотілося розширити, урізноманітнити асортимент. Незабаром знайшлися поціновувачі нашої копіткої праці: наприклад, орхідеї купували навіть через Інтернет. Кошти від продажу сувенірів гуртківці використовують для відвідування басейнів, театрів, а також для подорожей. Зокрема, незабутньою була поїздка до табору «Без кордонів» у Будапешті».

При бібліотеці був організований дитячий ляльковий театр «Ластівка». Його мета — розвиток творчих здібностей у дітей, прищеплення любові до книжки, до української мови. Завдяки лялькам маленькі читачі емоційніше сприймають художні твори. Коли діти грають певні ролі, «хороших» і «поганих» людей, вони краще усвідомлюють себе як особистість, пізнають свої можливості, набувають соціального досвіду. Окрім цього, театр вносить яскраву різноманітність у повсякденне життя.

Діяльність бібліотечної спільноти села зацікавила й місцевих благодійників, які охоче долучаються до організації тих чи інших проектів гуртківців. З таких можна виокремити традиційне Свято матері й дитини, Великодні свята та інші. Масштабно, з участю не тільки гуртківців, а й батьків, щорічно відзначають тут свято Масляної (угорською — Форшонг). Ще з часів панування Турецької імперії відомий звичай — «бушовяраш», одягання страшних масок, які нібито відганяли зло. Поступово цей обряд трансформувався в свято проводів зими, коли весну зустрічають яскравими добрими масками традиційних персонажів — героїв сучасних кінофільмів і книжок.

Заклад організовує багато заходів для молодих сімей, на яких вони можуть обговорити свої проблеми, вислухати поради психолога, лікарів. Два роки тому при бібліотеці створили клуб молодих батьків. З легкої руки Мелінди Гейзівни запрацював і клуб для пенсіонерів «Незабудка». Його учасників об’єднує чимало спільних інтересів, серед яких відродження обрядів. Скажімо, одне із засідань клубу було присвячене приготуванню традиційної угорської страви на весіллях — курячого бульйону (левешу). Жительки села старшого віку із задоволенням куховарили, згадували свою молодість, колишні весільні традиції й пісні… Молоді господині, яких запросили на цей майстер-клас, дізналися багато цікавого і корисного.

Так поступово бібліотека стала зручним і звичним місцем для зустрічей мешканців села всіх поколінь, із непримітного закладу перетворилася на відомий в районі культурний центр. І не лише в районі. У партнерстві з благодійним фондом «Центр громадських ініціатив» бібліотека Нового Села брала участь у реалізації багатьох обласних проектів, переймала досвід створення громадських інформаційних центрів у Польщі.

На фото: Мелінда Молнар — натхненник і головний організатор численних культурних заходів у селі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Заспокоїли»
Читати
Відставка не на часі
Читати
Гроші — на дороги
Читати
Аби отримали зароблене
Читати
Бояться відповідальності
Читати
Головне — знання
Читати
Єдина допомога законна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове