Архів
П’ятниця,
9 листопада 2018 року

№ 86 (19633)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Такий крихкий мир

ФРАНЦІЯ ініціювала в Європарламенті створення армії ЄС.

Докладніше...
Норовливий президент

МОЛДОВА. За відмову підписати низку законів президента намагаються притягнути до відповідальності.

Докладніше...
Утримали деякі позиції

У США відбулися проміжні вибори до конгресу.

Докладніше...
Священики вже не держслужбовці

ГРЕЦІЯ. Влада припиняє платити зарплату священикам від імені держави.

Докладніше...
Насильство у відповідь на насильство

КАМЕРУН. Звільнено з полону 79 дітей, викрадених в англомовному північно-західному регіоні.

Докладніше...
Усім мостам міст

У КИТАЇ відкрили для регулярного руху найдовший у світі морський міст.

Докладніше...
Шантаж по-північнокорейськи

ПІВНІЧНА КОРЕЯ виступила з погрозами відновити ядерну програму.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«З 1975 по 1977 рік був студентом, але мене відрахували за неуспішність. Чи буде зараховано цей період навчання до страхового стажу під час призначення пенсії?»

Максим КНОПКОДАВ.

смт Гримайлів

Гусятинського району

Тернопільської області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 24-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», періоди трудової діяльності та інші періоди, що зараховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до 01.01.2004 р., зараховуються до страхового стажу за раніше чинним законодавством.

Зокрема, пунктом «д» статті 56-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що до стажу роботи, який дає право на пенсію, зараховується час навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі.

Згідно з Порядком підтвердження наявного трудового стажу, для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 12.08.1993 № 637, час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

Зазначимо, що студент — це особа, яку у визначеному порядку зараховано до вищого навчального закладу і яка навчається з метою здобуття певних освітнього та освітньо-кваліфікаційного рівнів.

Навчальний рік починається з 1 вересня і складається з навчальних днів, днів проведення підсумкового контролю, екзаменаційних сесій, вихідних, святкових та канікулярних днів. Студенту, який захистив дипломний проект (роботу), склав державні іспити відповідно до вимог освітньо-професійної програми підготовки, рішенням державної комісії присвоюється відповідний освітній рівень (кваліфікація) і видається державний документ про освіту (кваліфікацію).

Таким чином, період навчання у вищому навчальному закладі до 01.01.2004 р. зараховується до страхового стажу з 1 вересня по дату ухвалення екзаменаційною комісією рішення про присвоєння кваліфікації.

Час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, у аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

За викладених у запитанні обставин час навчання може бути підтверджено довідкою про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки, у якій буде зазначено дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів.

 

«Моя дочка мала статус дитини з інвалідністю із семи до 18 років. Мій загальний стаж — 30 років. Чи маю я право на достроковий вихід на пенсію у 50?»

Оксана ПУХКАЛ.

смт Гриців

Шепетівського району

Хмельницької області.

 

ЗАКОНОМ України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) передбачено, що матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менш як 15 років страхового стажу. До осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років.

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, відповідно до Закону 1058, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 за №1566/11846, передбачено, що до заяви про призначення пенсії за віком матерям осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, додаються документи про народження дитини (свідоцтво про народження).

Факт визнання дитини особою з інвалідністю з дитинства або дитиною з інвалідністю до шестирічного віку засвідчується випискою з акта огляду в МСЕК, медичним висновком закладу охорони здоров’я, посвідченням отримувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги. У разі якщо дитину визнано дитиною з інвалідністю після досягнення шестирічного віку, подається висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною з інвалідністю до досягнення шестирічного віку.

Отже, право на дострокову пенсію ви матимете в разі подання медичного висновку про те, що ваша донька за медичними показаннями могла бути визнана дитиною з інвалідністю до досягнення шестирічного віку.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Поштовиків перевірять
Читати
В ногу з африканськими злиднями
Читати
Сучасне середньовіччя
Читати
Збитки на мільярд
Читати
Допомагають камери
Читати
Вшанували пам’ять жертв Голодомору
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове