Архів
П’ятниця,
9 листопада 2018 року

№ 86 (19633)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Такий крихкий мир

ФРАНЦІЯ ініціювала в Європарламенті створення армії ЄС.

Докладніше...
Норовливий президент

МОЛДОВА. За відмову підписати низку законів президента намагаються притягнути до відповідальності.

Докладніше...
Утримали деякі позиції

У США відбулися проміжні вибори до конгресу.

Докладніше...
Священики вже не держслужбовці

ГРЕЦІЯ. Влада припиняє платити зарплату священикам від імені держави.

Докладніше...
Насильство у відповідь на насильство

КАМЕРУН. Звільнено з полону 79 дітей, викрадених в англомовному північно-західному регіоні.

Докладніше...
Усім мостам міст

У КИТАЇ відкрили для регулярного руху найдовший у світі морський міст.

Докладніше...
Шантаж по-північнокорейськи

ПІВНІЧНА КОРЕЯ виступила з погрозами відновити ядерну програму.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Херсонщина

«Тавричанка» на конвеєрі

Василь ПІДДУБНЯК.

НОВА модель посівного комплексу «Тавричанка-6» після тривалої затримки запущена нарешті у серійне виробництво на Херсонському машинобудівному заводі.

Новинка використовується для сівби зернових, зернобобових та інших культур, близьких за розмірами і нормами висіву до насіння зернових культур із одночасним внесенням гранульованих мінеральних добрив. Сівалки призначені для задоволення сучасних потреб великих і середніх господарств, що практикують обробіток ґрунту не лише за традиційною, а й мінімальною і нульовою технологіями.

Навіщо возити з Чилі?

СПІВPOБІТНИКИ Хepсoнськoгo дepжaвнoгo aгpapнoгo унівepситeту пoвepнулись із експедиції дo Ягopлицькoї зaтoки, дe дoсліджувaли мoжливoсті ствopeння нa Півдні Укpaїни фepм з виpoщувaння мідій тa устpиць. «Ми мoжeмo спoживaти свoї, чopнoмopські мідії тa устpиці, виpoщeні нa спeціaльниx фepмax, — зaзнaчaє викoнуючий oбoв’язки зaвідувaчa кaфeдpoю вoдниx біopeсуpсів тa aквaкультуpи ХДAУ кaндидaт біoлoгічниx нaук, дoцeнт Пaвлo Кутіщeв. — Виpoщувaння мідій тa устpиць є пepспeктивнoю гaлуззю у кpaїнax, які мaють виxід дo Чopнoгo мopя. Житeлі Укpaїни з’їдaють близькo 140 тисяч тoнн мідій тa устpиць нa pік. Зapaз цe в oснoвнoму чилійські мopeпpoдукти. Тoді як виpoщувaння мідій вигіднe для нaс і з eкoнoмічнoгo, і з eкoлoгічнoгo бoку».

Для буму не вистачає кадрів

ХЕРСОНЩИНА переживає справжній бум альтернативної енергетики. Нині іноземні та вітчизняні інвестори розгорнули тут будівництво одразу кількох вітрових та сонячних електростанцій, загальна потужність яких уже наступного року сягне двох гігаватів — стільки, скільки можуть дати щонайменше п’ять традиційних джерел енергії на кшталт Каховської ГЕС.

Одначе власники вітро- і геліостанцій наразилися на проблему кадрового голоду. Виявляється, жоден із професійних ліцеїв, технікумів та коледжів краю не готує фахівців для ремонту і технічного обслуговування обладнання вітряків і сонячних панелей. Їх доводиться запрошувати із сусідніх регіонів.

Дніпро рятує річку Каланчак

УНІКАЛЬНУ екологічну операцію починаючи із середини жовтня проводять працівники районного комунального підприємства «Джерело» та Північно-Кримського каналу. Йдеться про відродження майже загубленої степової річки Каланчак.

Води Дніпра, завдяки яким колись ожив сусідній Крим, скидаються не в море, а через так званий сифон у русло вкрай обмілілої річки. Такою повноводою, як нині, Каланчак буває хіба що у період затяжних дощів, які тут випадають не частіше, ніж сніг в Африці. Мине зовсім небагато часу і на Півдні України відродиться ще одна голуба артерія.

Херсон сам себе здивував

ОБЛАСНИЙ центр відмовився від «регіональної» мови. Депутати Херсонської міської ради скасували рішення своїх попередників про надання російській мові статусу регіональної.

Рішення підтримали 33 з 38 депутатів. Не голосували три члени «Опозиційного блоку» і один позафракційний депутат, повідомляє видання «Херсонські вісті».

Нагадаємо, що російська мова дістала в Херсоні статус регіональної 21 серпня 2012 року в рамках реалізації закону «Про основи державної мовної політики», відомого як «закон Колесніченка—Ківалова». Трохи раніше аналогічне рішення прийняла обласна рада.

Селяни слухають радіо

У СЕЛИЩІ Риково Генічеського району почала мовлення власна радіостанція «Говорить Риково». На її створення місцева громада витратила чотириста тисяч гривень, а власником студії та передавача є місцевий комунгосп.

Передачі нового мовника упевнено приймають також у чотирьох сусідніх селах, тож його журналісти не обмежуються повідомленнями виключно з Риково. До студії на діалог запрошують відомих людей району та очільників влади.

«Каховська зоря» може згаснути

ГОСПОДАРСЬКИЙ суд
Херсонської області задовольнив позов АТ «Херсонобленерго» про розірвання договору щодо постачання електроенергії комунальному підприємству «Редакція газети «Каховська зоря». А це означає, що може припинити своє існування одна з найстаріших газет прикордонного краю, повідомляє видання «Онлайн Нова Каховка».

Колектив редакції ще має час на оскарження судового рішення, втім, юристи скептично розцінюють його шанси на перемогу. Крім того, припиненням постачання води до будівлі, де працює редакція, погрожує й Каховський міськводоканал. Редакторка газети Жанна Кисельова вважає, що за всім цим стоїть керівництво райради, яке ось уже протягом кількох років не бажає вирішити питання свого виходу зі складу співзасновників газети і дати старт її роздержавленню.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Поштовиків перевірять
Читати
В ногу з африканськими злиднями
Читати
Сучасне середньовіччя
Читати
Збитки на мільярд
Читати
Допомагають камери
Читати
Вшанували пам’ять жертв Голодомору
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове