Архів
П’ятниця,
9 листопада 2018 року

№ 86 (19633)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала

Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Власник худоби має знати

БУРЯКОВИЙ жом за поживністю наближається до зерна і за правильного застосування може бути гарним доповненням до основного раціону. Проте його «підступність» у тому, що для перетравлювання потрібна велика кількість вологи, а це зневоднює організм тварини. Особливо це небезпечно для жуйних, у яких порушується обмін речовин у рубці, і мікроорганізми, що беруть участь у травленні, можуть загинути. Тому перед згодовуванням сухого жому його треба замочувати у такому співвідношенні: одна частина жому на три-п’ять частин води (за вагою).

Бурякова патока так само становить небезпеку, оскільки містить багато цукрів, нітратів і навіть лужних речовин. Згодовувати понад 2 кг патоки на день не можна, розподіляють її на два-три прийоми. Привчати до цієї добавки тварину бажано поступово, щоб не порушився баланс мікрофлори в рубці. Зазвичай патокою здобрюють малоїстівні корми: солому, кукурудзяні качани, шапки соняшників.

Надзвичайно цінні макуха і шрот. Та й тут є «секрет». Без особливих побоювань можна згодовувати хіба що соняшникову макуху. У бобовій макусі та шроті містяться речовини, які заважають засвоєнню білків інших кормів.

Рицин, рицинін та інші рицини (рос. — клещевина) спричиняють злипання червоних кров’яних тілець і суттєво порушують газообмін.

А ось продукти із лляного насіння містять лінамарин, який розкладається з виділенням синильної кислоти(!). Деякі речовини макухи і шроту із хрестоцвітих культур можуть викликати хімічні опіки слизової оболонки травного тракту і сечовивідних шляхів. Тому макуху і шрот слід застосовувати обачно, лише в поєднанні з іншими кормами. Знешкодити «небезпечні» речовини можна також запарюванням під тиском в автоклаві.

Версія для друку          До списку статтей

ОСТАННІМИ роками серед садівників зав’язалася дискусія, чи варто білити дерева перед зимою. Втім, більшість усе-таки схиляється до думки, що цей захід є одним із найважливіших у комплексі захисту рослин. Отож білити потрібно. А на яку висоту і чим, розповімо в одному з матеріалів номера.

Пластик давно вже в нашому повсякденному житті. Певно, треба сказати — на жаль. Адже поряд із дешевизною та зручністю цього досягнення хімічної промисловості вже загальновідомо про шкідливий уплив такого «блага» на людський організм і екологію. Тож агітуємо за те, щоб повернутися до «старих добрих» емальованих мисок і глиняних горщиків. Однак у деяких ситуаціях пластиковий контейнер став незамінним: скажімо, носимо в ньому на роботу обід. Як применшити шкоду цього матеріалу на їжу — тема нашої статті.

Квасолю можна назвати національним продуктом, бо і борщ без неї не борщ, і вінегрет, смачна вона й у тушкованому вигляді. Але як правильно її приготувати, щоб не вадила людському організму, себто не спричиняла здуття кишківнику і погане травлення? Проведемо такий собі квасоляний лікбез.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове