Архів
П’ятниця,
9 листопада 2018 року

№ 86 (19633)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала

Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

У кролика нежить

З НАСТАННЯМ холодів приходять застуди — як у людей, так і в тварин.

Нежить у кролика — ознака того, що у нього застуда, або інфекційний риніт, або алергія. В деяких випадках кролик може навіть загинути. Тому такий симптом не можна залишати без уваги: чим раніше буде розпочато лікування, тим краще.

Найчастіше алергія у кроликів виникає на пил, реакція на інші подразники вкрай рідкісна. Тому, як тільки вухань починає страждати від нежитю і чхання, переконайтеся, що приміщення, в якому він перебуває, чисте. Пил може бути і в кормі, зокрема в сіні.

У сараї чи деінде, де розміщені клітки з кролями, не повинно бути протягів, вогкості й холоду.

Чхання та шмарклі — це найбільш ранній симптом захворювання на риніт, який можна помітити вже за кілька днів після зараження. Далі слизова носа, яка зазвичай має світло-рожевий колір, червоніє і запалюється, а виділення стають гнійними, з жовтуватим відтінком. Потім щоки тварини набувають жовто-коричневого забарвлення. У запущених випадках спостерігаються хрипи, затримка дихання, висока температура, відмова від корму і зниження ваги.

Як тільки у кролика починає текти з носа, він чхає, необхідно вживати заходів, щоб захворювання не дало ускладнення і не стало хронічним.

Для початку потрібно відсадити хвору тварину від здорових і забезпечити сприятливі умови: продезінфікувати приміщення, інвентар, у корм додавати вітаміни. Це необхідно для того, аби підвищити імунітет вухання.

Допомогти швидше впоратися з хворобою допоможе правильна дієта. В раціоні будуть корисні трави: підв’ялені кріп, ромашка, базилік і м’ята. І не забувайте, що хворій тварині потрібно пити багато теплої води.

Якщо загальні заходи не привели до одужання, у кролика білі соплі (явний симптом риніту), то переходять до лікарських методів.

У ніс вухатого пацієнта рекомендується з піпетки закапувати фурацилін або пеніцилін. Таку процедуру складно виконати самому, тому краще попросити когось потримати кролика. Разова доза для дорослої особини — 10-15 крапель, а добова — 20-45 крапель.

Упродовж п’яти днів у корм або воду вихованця додавайте біоміцин. Це перевірений антибіотик широкого спектру дії. Його добова доза — 1 мг. Інші антибіотики слід давати тваринам тільки після консультації з ветеринаром. Фахівець підкаже, як лікувати нежить у кролика правильно, призначить потрібне дозування.

Версія для друку          До списку статтей

ОСТАННІМИ роками серед садівників зав’язалася дискусія, чи варто білити дерева перед зимою. Втім, більшість усе-таки схиляється до думки, що цей захід є одним із найважливіших у комплексі захисту рослин. Отож білити потрібно. А на яку висоту і чим, розповімо в одному з матеріалів номера.

Пластик давно вже в нашому повсякденному житті. Певно, треба сказати — на жаль. Адже поряд із дешевизною та зручністю цього досягнення хімічної промисловості вже загальновідомо про шкідливий уплив такого «блага» на людський організм і екологію. Тож агітуємо за те, щоб повернутися до «старих добрих» емальованих мисок і глиняних горщиків. Однак у деяких ситуаціях пластиковий контейнер став незамінним: скажімо, носимо в ньому на роботу обід. Як применшити шкоду цього матеріалу на їжу — тема нашої статті.

Квасолю можна назвати національним продуктом, бо і борщ без неї не борщ, і вінегрет, смачна вона й у тушкованому вигляді. Але як правильно її приготувати, щоб не вадила людському організму, себто не спричиняла здуття кишківнику і погане травлення? Проведемо такий собі квасоляний лікбез.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове