Вівторок, 6 листопада 2018 року № 85 (19632)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19632/print.php?n=40573

  • Ну і ну!

Недбалість чи схема?

Устина ГРЕЧАНЮК.

Ігор Ціолковський із села Шайноги Радехівського району мешкає у приватному будинку. У 2015-му, коли блакитне паливо подорожчало й опалення стало надто обтяжливим для сімейного бюджету, він встановив твердопаливний котел. Відтоді оселя обігрівається дровами. Те, що це домогосподарство дуже мало використовує газу, вельми не сподобалось ПАТ «Львівгазу».

«ТОРІК у серпні до мене прийшли представники газової компанії, — розповів Ігор Ціолковський. — Повідомили, що хочуть перевірити, чи немає несанкціонованого втручання у газову мережу. Не виявивши порушень, вони демонтували прилад обліку газу, провели його експертизу і за її результатами звинуватили мене в самочинному втручанні в роботу газового лічильника».

Чоловіку нарахували до оплати 77 369 гривень 8 копійок! «Дії працівників підприємства важко назвати законними, — вважає юрист Богдан Рабешко. — Адже лічильник Ігореві Ціолковському встановили ще у 2000 році. Зрозуміло, що на сьогодні він уже був несправний, заіржавів, пломби відпали. Але ж за 18 років представники «Львівгазу» жодного (!) разу не здійснили його перевірку... Хоч у газовиків є інформація щодо кожного лічильника. Таким чином, «Львівгаз» порушив Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність», згідно з яким перевірку лічильника мають проводити раз на п’ять або вісім років — залежно від типу прилада та виробника. А у кодексі газорозподільних систем записано, що «у разі виявлення у побутового споживача пошкодження лічильника газу та/або пломб на ньому розрахунки за актом про порушення не здійснюються за період після дати прострочення періодичної повірки лічильника у випадку недотримання з вини Оператора ГРМ її строків». Тобто газовики самовільно пропустили щонайменше дві перевірки, але наслідки своєї недбалості вирішили перекласти на плечі споживача».

Днями відбулося засідання комісії з розгляду актів про порушення ПАТ «Львівгаз». Вислухавши аргументи представників газової компанії та Ігоря Ціолковського, комісія ухвалила рішення про незаконність донарахування споживачеві за природний газ і зобов’язала «Львівгаз» його скасувати.

Звичайно, без юридичної підтримки важко боротися за свої права. Але чим більше громадян доводитимуть такі справи до кінця, тим менше буде бажання у працівників енергетичних компаній застосовувати різні схеми здирництва.