Вівторок, 6 листопада 2018 року № 85 (19632)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19632/print.php?n=40568

  • Про це говорять

Субсидійні пристрасті

Підготувала
Марина ТІШКОВА.

Напередодні опалювального сезону уряд ухвалив постанову, якою передбачено ряд новацій у правилах оформлення і надання субсидій. Які ж головні зміни чекають на тих, хто отримує чи хоче отримувати допомогу від держави на сплату комунальних послуг. Розповімо про деякі з них докладніше.

ОТЖЕ, насамперед загальну площу житлового приміщення, на яку призначають субсидію, змінено на опалювану площу (загальна — це площа всього помешкання, до якого належать лоджія, балкон, тераса, веранда, комора тощо; до опалюваної не враховуються зазначені допоміжні приміщення у квартирі, а також у будинку садибного типу, не обладнані батареями). Обмеження щодо квадратури такі: 120 кв. метрів для квартири та 200 — для хати.

Водночас домогосподарство все-таки може одержати субсидію, якщо житлова норма перевищена, але не більш ніж на 30%. Рішення стосовно цього ухвалюється комісією індивідуально. Перелік отримувачів пільги розширено такими категоріями: непрацездатні непрацюючі громадяни, що проживають самі; ті, хто отримує пенсію у зв’язку з втратою годувальника; хто досяг пенсійного віку та одержує пенсію за вислугою років; особи з інвалідністю із дитинства та діти з інвалідністю, які одержують державну соціальну допомогу. Багатодітним сім’ям та будинкам сімейного типу площу помешкання, як і раніше, не враховуватимуть.

Тепер, за словами міністра соцполітики А. Реви, на розрахунок субсидії впливатимуть грошові перекази, отримані з-за кордону, та виграші в лотерею, якщо сума перевищує 50 тис. грн. Також потрібно вказувати в декларації гроші, одержані від здачі молока, житла в оренду, заробітки за кордоном. Натомість не враховуються отримані аліменти та спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняку великої рогатої худоби, яка народилась у господарствах фізичних осіб (2500 гривень за голову на рік). Студенти, що проживають і зареєстровані в гуртожитку за місцем навчання, теж мають право на субсидію. При розрахунку її розміру доходи батьків не враховуються.

Якщо подружжя розлучилось, але немає неповнолітніх дітей, то вказувати «колишніх», які не зареєстровані й проживають окремо, у декларації не потрібно. Водночас якщо сини та дочки є, то схема така. В декларації потрібно відобразити маму чи тата — залежно від того, з ким проживає дитина, і звернутися до комісії з питань призначення житлових субсидій, щоб доходи іншого з батьків не включали до сукупного доходу домогосподарства. Необхідно додати документ (довідка з ЖЕКу, сільської/селищної ради), що дитина проживає із заявником.

Прийнято важливі зміни для людей, які мають проблеми із зайнятістю та зарплатою. Якщо єдиний соціальний внесок не сплачений із вини роботодавця, а не громадянина, то субсидію останньому призначатимуть на загальних умовах. Також пільгу надаватимуть безробітним у сільській місцевості, райцентрах. Жителі великих міст, котрим не пощастило з роботою, теж можуть отримати субсидію, але за умови перебування на обліку в центрі зайнятості. Заробітчани, що працюють за кордоном легально і сплачують там ЄСВ, мають право на держдопомогу в оплаті житлово-комунальних послуг, але це потрібно підтвердити документально. Крім того, можна укласти договір про сплату єдиного соціального внеску в Україні і також набути право на субсидію.

За словами А. Реви, на розрахунок розміру пільги не впливають ні депозити в банку, ні відсотки від них. При цьому фахівці урядової «гарячої лінії», до яких Мінсоцполітики скеровує людей, що звертаються із субсидійними питаннями, інформацію міністра не підтвердили, зазначивши, що не мають таких даних.

Можуть одержувати пільгу працюючі пенсіонери, адже вона обраховується, як наголосили в Мінсоцполітики, на основі доходів. Якщо пенсіонер перестав працювати чи, навпаки, працююча людина вийшла на пенсію, потрібно протягом місяця звернутися в управління соцзахисту, і допомогу перерахують, зваживши лише на один дохід — пенсію.

Пільгу комісія може призначити й у разі, коли у складі домогосподарства є особа, котра не має доходів, але перебуває у складних життєвих обставинах через хворобу, або є працездатні алко- чи наркозалежні (за наявності довідки від лікаря), онкохворі (за наявності висновку ЛКК). Водночас коли є родич, котрий має заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці (крім документально підтверджених алко- та наркозалежних), право на субсидію втрачається.

Зміни також стосуються сплати обов’язкового платежу. Якщо вартість фактично спожитої послуги менша, субсидіант має право сплачувати тільки її. Розмір уже призначеної на 2018/2019 роки на опалювальний сезон обрахується автоматично. Утім, якщо у складі домогосподарства відбулися зміни (хтось вибув чи, навпаки, підселився, член сім’ї втратив роботу чи влаштувався тощо), то слід звернутися за уточненням інформації до управління соцзахисту.