Вівторок, 6 листопада 2018 року № 85 (19632)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19632/print.php?n=40564

Фотофакт

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Фото автора.

У ЛЬВОВІ широко відзначили річницю повстання, яке увійшло в історію як Листопадовий чин і з якого 100 років тому почалося створення Західноукраїнської Народної Республіки.

На вулиці Листопадового чину, в парку ім. Івана Франка, зібралися тисячі львів’ян і гостей міста. Тут урочисто відкрили пам’ятник героям — творцям ЗУНР: дві руки, здійняті з кількаметрової піраміди, тримають тризуб, символізуючи боротьбу української нації за незалежну державу. Місце для монумента вибрали невипадково. Саме цією вулицею у листопаді 1918 року проходив умовний поділ між українським та польським Львовом, тут у ті буремні часи точилися запеклі бої за місто.

Тисячі львівських студентів пройшли ходою до Янівського кладовища, де вшанували пам’ять полеглих Січових стрільців. Велелюдно було й біля місць поховань жертв українсько-польської війни. На польському Меморіалі орлят та біля могил воїнів Української Галицької Армії на Личаківському кладовищі відбулися поминальні молебні, під час яких згадували і загиблих у нинішній російсько-українській війні.

А на львівській площі Ринок просто неба тривав кількагодинний урок історії, на якому історичні реконструктори відтворювали події, які відбувалися 100 років тому. Наостанок хор «Дударик» проспівав гостям дійства багато стрілецьких пісень. Про червону калину і славну Україну, яку нині в нелегких умовах зовнішнього і внутрішнього спротиву з численними помилками розбудовуємо…