П’ятниця, 12 жовтня 2018 року № 79 (19626)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19626/print.php?n=40370

Шаткування для худоби

ВИКОПАНО картоплю, звезено з городу гарбузи, на черзі буряки, морква. Постає питання, як щонайдовше «розтягти» врожай не лише для власного споживання, а й для худоби. Адже щоб птиця і свині краще набирали вагу, їм необхідні соковиті корми з низьким умістом клітковини. Тож некондиційну картоплю та коренеплоди, гарбузи можна засилосувати. Їх подрібнюють і закладають у пластикові діжки. Важливо добре спресувати і зверху покласти гніт на дерев’яний кружок, як при шаткуванні капусти.

Оскільки всі складові достатньо соковиті, то трапляється, що силос перекисає. Аби цього уникнути, до подрібненої маси треба додати січку соломи чи сіна. Підходить також суха кропива.

Перед згодовуванням силосу птиці й свиням його слід ретельно оглядати. Іноді верхній шар дещо темнішає через недостатню кількість соку. Небезпеки такий корм не становить, проте дещо знижуються його смакові якості. Інша річ, коли з’являється запах плісняви — таку масу згодовувати живності не слід.