П’ятниця, 12 жовтня 2018 року № 79 (19626)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19626/print.php?n=40369

Осіння профілактика

Мідний купорос. Застосовують його пізно восени на фруктових деревах після листопаду.

На 10 л беруть 100 г купоросу. Такою сумішшю доцільно обприскувати кісточкові культури — абрикоси, сливи, персики та вишні. Корисна обробка і для винограду. На одне дерево йде майже 2 л розчину. Прийнято вважати мідний купорос майже екологічно чистим препаратом. Але це не так: купорос — дуже агресивний фунгіцид, і під час обприскування необхідно подбати про засоби захисту: марлеву пов’язку, окуляри і спецівку. Недолік препарату — легко змивається дощем.

Розчин слід готувати безпосередньо перед використанням і тільки в емальованій чи дерев’яній посудині, не металевій. Дія препарату триває лише 10 годин (обмеження щодо температури — не має бути вище 30ОС).

Карбамід. Ще один препарат для обробки саду восени. Його доцільно застосовувати в яблуневих і грушевих садах. Обробку проводять, коли опаде 50% листя. На 10 л беруть 700 г сечовини й обприскують дерева та ґрунт під ними. Механізм дії препарату такий — листя швидше перегниває, і спори грибків, що знаходяться у ньому, не доживають до весни. Препарат екологічно чистий і для людини не шкідливий. Поспішати з обробкою не потрібно. Якщо зробити це в саду занадто рано, листя зазнає опіків і передчасно обсиплеться, відтак погіршиться зимостійкість дерев. Недолік цього азотного добрива — воно швидко розкладається на відкритому повітрі.