П’ятниця, 12 жовтня 2018 року № 79 (19626)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19626/print.php?n=40368

До якого часу можна садити багаторічники

СЬОГОДНІ багато хто купує садивний матеріал — кореневища, цибулинні культури, декоративні та ягідні кущі через Інтернет. Нерідко саджанці надходять до замовника із запізненням. Або з якихось інших причин не вдалося посадити все вчасно. І постає питання: садити чи залишити на весну? Коли садити ще можна, а з якого часу — вже ні? І як визначити, де ця межа?

Власне, саме умови, а не календарні терміни вказують, можна садити чи вже ні. За традицією у всіх рекомендаціях наводяться якісь усереднені терміни. Дотримуватися їх бажано, тому що взяті вони не «зі стелі» — це результат дослідів і спостережень. Посаджені в оптимальні терміни рослини з більшою ймовірністю успішно приживуться і будуть добре розвиватися в наступному сезоні.

З іншого боку, слід зважати на клімат і погоду. Перш ніж садити щось під зиму, варто уважно вивчити прогноз погоди на найближчий місяць і лише після цього приймати рішення: садити або почекати ще. Це стосується насамперед первоцвітів — теплої тривалої осені вони «стартують» до приходу морозів, чим викликають сумніви, чи порадують весняним цвітінням.

Крім погодних і кліматичних умов, важливо оцінити стан ґрунту. З досвіду багатьох квітникарів можна сказати: навіть коли всі терміни пропущені, навіть якщо вже випав сніг, але земля під ним залишається пухкою і м’якою, — краще садити «припізнілі» рослини, ніж мучити їх довгим зимовим зберіганням.

Якщо земля вже підмерзла, але пласти ще піднімаються лопатою, можна прикопати саджанці, використовуючи покупний ґрунт або той же садовий, попередньо відігрітий у теплому приміщенні. В цьому разі копають посадкову яму або траншею в мерзлій землі, підсипають пухкий ґрунт, розміщують у ньому посадковий матеріал і тим же ґрунтом засипають. Обов’язково треба стежити, щоб коріння було повністю вкрите землею!

Коли йдеться про кореневища багаторічників, саджанці із закритою кореневою системою — їх можна садити до пізньої осені, поки ґрунт дозволяє (подбавши про укриття від морозу). Рослинам із відкритою кореневою системою все-таки бажано залишати запас часу, щоб вони встигли освоїтися на новому місці — тобто почали вкорінюватись, інакше ймовірність благополучної зимівлі знижується. Якщо не встигли в строк, краще прикопати саджанці, гарненько захистивши їх від морозу, а висадити на постійне місце вже ранньою весною.

При осінніх посадках не варто застосовувати стимулятори росту: рослини перебувають у стані спокою, і в кращому разі від препаратів не буде ніякої користі. В гіршому — вони можуть рослину знищити.

Поливати чи ні — питання часу посадки. Якщо все робиться вчасно, то полив висаджених рослин обов’язковий. Причому незалежно від того, сухий ґрунт чи вологий, йдуть дощі чи ні.

А ось для пізніх термінів посадки, під самі морози, слід зайвий раз подумати. Однозначної відповіді в цій ситуації немає, треба орієнтуватися по обстановці, керуючись здоровим глуздом.