П’ятниця, 12 жовтня 2018 року № 79 (19626)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19626/print.php?n=40362

  • З літопису наших днів

Оплачуване рабство

Устина ГРЕЧАНЮК.

Майже два роки провели у трудовому рабстві у місті Коломия 32 особи. Днями їх визволили працівники Івано-Франківської Нацполіції. Свого часу потерпілі купились на солодкі обіцянки місцевого «реабілітаційного центру» позбавити їх від алкогольної і наркотичної залежності. Але замість лікування та адаптації людей примушували важко працювати.

У ПАЦІЄНТІВ «лікарі» відібрали мобільні телефони та документи. Їхнім рідним пояснили, що повна ізоляція від зовнішнього світу — одна із запорук успіху. Та ті й уявити не могли, що курс лікування передбачає вкладання бруківки, заміс та заливку бетону, інші брудні будівельні роботи. За це «пацієнтам» не те що не платили, а з їхніх близьких регулярно брали гроші за «реабілітацію». Запевняли, що процес триває, позитивні зміни є, втім, курс потрібно продовжувати. «Потерпілі жили по восьмеро в кімнатах площею 10 квадратів, — розповідає подробиці цього оплачуваного рабства заступник начальника обласного управління Нацполіції Ігор Максимів. — Спали на голих матрацах. Усюди були бруд, антисанітарія. Серед звільнених три жінки з дітьми півтора, 9- та 7-річного віку. Їх тримали як обслуговуючий персонал».

Зрозуміло, що ніякого лікування нарко- та алкозалежні не отримували, медичних працівників серед працівників «реабілітаційного центру» не було. Більше того, двоє з них самі вживали наркотики!

Шестеро організаторів-рабовласників затримані. Усі вони жителі підконтрольних територій Донецької області. Троє з них уже відбували покарання за шахрайства, грабежі, втягування у злочини неповнолітніх.

Відкрито кримінальні провадження за ч. 2-ю ст. 146-ї (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2-ю ст. 149-ї (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини). За вказані злочини зловмисникам загрожує ув’язнення від п’яти до 12 років позбавлення волі. Слідство триває. А звільненим надається медична та психологічна допомога. Більшості з них іще довго доведеться реабілітуватися після такої «реабілітації».

Водночас правоохоронці попереджають, що останнім часом було викрито кілька подібних «центрів допомоги алко- та наркозалежним». Не в усіх закладах пацієнтів примушували працювати, проте скрізь утримували в повній ізоляції у жахливих умовах, били, знущалися, залякували, вимагали просити у рідних грошей на продовження «лікування». Зрозуміло, що останні готові ухопитися за будь-яку рятівну соломинку, щоб допомогти людині, доля якої їм небайдужа. Цим і користуються шахраї. Тож перед тим як довіритись закладу, що обіцяє позбавлення від згубної залежності, як мінімум, поцікавтеся наявністю у нього ліцензії на цю діяльність. Пошукайте відгуки про нього, по можливості, людей, які вже мали із цим центром справу. Навіть дрібниці можуть убезпечити від помилки.