П’ятниця, 12 жовтня 2018 року № 79 (19626)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19626/print.php?n=40358

  • Корисно знати

Як запобігти пародонтиту

Микола ЮРЧИШИН.

Трапляється, у людини запалюються, кровоточать ясна. Якщо вона на це не зважає, через деякий час починають хитатися, а потім і випадати зуби.

Що ж це за недуга така, які причини її виникнення і як їй запобігти?

— ЦЕ пародонтит — запалення слизової оболонки, яка оточує зуб, — розповідає стоматолог Київської міської клінічної лікарні №1, лікар вищої категорії Ольга Василівна Кучеренко. — Запалення ясен переходить на інші тканини пародонта, зокрема ту, що зв’язує кістку з коренем зуба. Між зубами та яснами утворюються великі щілини, так звані кишені. Запалюються тканини, що відповідають за кріплення зуба, згодом він починає хитатися, а далі й випадає. Патологія супроводжується кровоточивістю ясен, неприємним запахом із рота, підвищеною чутливістю, набряком і болем у яснах.

Одна з причин виникнення пародонтиту — грубе недотримання гігієни ротової порожнини. Втім, нерідко хвороба виникає навіть у людей, які систематично двічі на день роблять потрібні процедури. До причин належать хронічні хвороби, наприклад, травного тракту, цукровий діабет, хвороби органів дихання. Часто пародонтит спостерігається в людей зі знімними протезами. Курці також ризикують заробити проблеми з яснами, оскільки добровільно створюють у себе в роті умови для розмноження бактерій. Також установлено, що ризик виник­нення пародонтиту багато в чому залежить і від спадковості. Щоб запобігти пародонтиту чи призупинити його на початковій стадії, потрібно чистити зуби щоранку та перед сном. Варто також правильно підібрати щітку, щетинки якої мають бути не надто жорсткі, а ручка досить гнучка.

Для зміцнення ясен стоматолог радить користуватися спеціальними пастами, що містять хлоргексидин, який гальмує розвиток запальних процесів і карієсу.

Крім того, рекомендує скористатися порадою бувалих людей. Для міцних ясен і здорових зубів вони щодня тричі на день полоскали ротову порожнину розчином — три столові ложки солі на літр води.

Щоб запобігти розвитку пародонтиту, слід додавати у свій раціон жорстку, тверду їжу, яка не тільки забезпечує очищення зубів, а й дає потрібне навантаження на ясна, тренує їх під час жування.

— На початковій стадії захворювання призначають медикаментозне та інші види лікування, — зазначила Ольга Василівна. — Задавнена стадія зазвичай завершується випаданням зубів. За найменшої підозри на пародонтит передовсім потрібно звернутися до стоматолога, й до пародонтолога зокрема. Він допоможе встановити причину, підібрати потрібне лікування й доглядатиме пацієнта далі.