Архів
П’ятниця,
12 жовтня 2018 року

№ 79 (19626)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Попри незгоду  Єврокомісії

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда призначив 27 суддів Верховного суду, рекомендованих Держрадою судочинства.

Докладніше...
Дипломатичний скандал

НІМЕЧЧИНА видала Бельгії іранського дипломата.

Докладніше...
Запахло смаленим

РОСІЯ оголосила про намір заморозити членство у Раді Європи, не очікуючи процедури свого виведення з організації.

Докладніше...
Корумпований сімейний підряд

АРГЕНТИНА. Верховний суд відкрив справу про корупцію проти сенатора і екс-президента Крістіни Фернандес де Кіршнер.

Докладніше...
Велика вода

В ІСПАНІЇ сталася масштабна повінь.

Докладніше...
Футбол кримінальний

БЕЛЬГІЯ. Правоохоронці почали масштабне розслідування шахрайств ув футбольному світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Оплачуване рабство

Устина ГРЕЧАНЮК.

Майже два роки провели у трудовому рабстві у місті Коломия 32 особи. Днями їх визволили працівники Івано-Франківської Нацполіції. Свого часу потерпілі купились на солодкі обіцянки місцевого «реабілітаційного центру» позбавити їх від алкогольної і наркотичної залежності. Але замість лікування та адаптації людей примушували важко працювати.

У ПАЦІЄНТІВ «лікарі» відібрали мобільні телефони та документи. Їхнім рідним пояснили, що повна ізоляція від зовнішнього світу — одна із запорук успіху. Та ті й уявити не могли, що курс лікування передбачає вкладання бруківки, заміс та заливку бетону, інші брудні будівельні роботи. За це «пацієнтам» не те що не платили, а з їхніх близьких регулярно брали гроші за «реабілітацію». Запевняли, що процес триває, позитивні зміни є, втім, курс потрібно продовжувати. «Потерпілі жили по восьмеро в кімнатах площею 10 квадратів, — розповідає подробиці цього оплачуваного рабства заступник начальника обласного управління Нацполіції Ігор Максимів. — Спали на голих матрацах. Усюди були бруд, антисанітарія. Серед звільнених три жінки з дітьми півтора, 9- та 7-річного віку. Їх тримали як обслуговуючий персонал».

Зрозуміло, що ніякого лікування нарко- та алкозалежні не отримували, медичних працівників серед працівників «реабілітаційного центру» не було. Більше того, двоє з них самі вживали наркотики!

Шестеро організаторів-рабовласників затримані. Усі вони жителі підконтрольних територій Донецької області. Троє з них уже відбували покарання за шахрайства, грабежі, втягування у злочини неповнолітніх.

Відкрито кримінальні провадження за ч. 2-ю ст. 146-ї (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2-ю ст. 149-ї (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини). За вказані злочини зловмисникам загрожує ув’язнення від п’яти до 12 років позбавлення волі. Слідство триває. А звільненим надається медична та психологічна допомога. Більшості з них іще довго доведеться реабілітуватися після такої «реабілітації».

Водночас правоохоронці попереджають, що останнім часом було викрито кілька подібних «центрів допомоги алко- та наркозалежним». Не в усіх закладах пацієнтів примушували працювати, проте скрізь утримували в повній ізоляції у жахливих умовах, били, знущалися, залякували, вимагали просити у рідних грошей на продовження «лікування». Зрозуміло, що останні готові ухопитися за будь-яку рятівну соломинку, щоб допомогти людині, доля якої їм небайдужа. Цим і користуються шахраї. Тож перед тим як довіритись закладу, що обіцяє позбавлення від згубної залежності, як мінімум, поцікавтеся наявністю у нього ліцензії на цю діяльність. Пошукайте відгуки про нього, по можливості, людей, які вже мали із цим центром справу. Навіть дрібниці можуть убезпечити від помилки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Можна, але складно
Читати
Удосконалили житлові програми
Читати
Ностальгія за туристами
Читати
Земельні проблеми
Читати
Закон діє
Читати
Просять про захист
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове