Архів
П’ятниця,
12 жовтня 2018 року

№ 79 (19626)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Попри незгоду  Єврокомісії

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда призначив 27 суддів Верховного суду, рекомендованих Держрадою судочинства.

Докладніше...
Дипломатичний скандал

НІМЕЧЧИНА видала Бельгії іранського дипломата.

Докладніше...
Запахло смаленим

РОСІЯ оголосила про намір заморозити членство у Раді Європи, не очікуючи процедури свого виведення з організації.

Докладніше...
Корумпований сімейний підряд

АРГЕНТИНА. Верховний суд відкрив справу про корупцію проти сенатора і екс-президента Крістіни Фернандес де Кіршнер.

Докладніше...
Велика вода

В ІСПАНІЇ сталася масштабна повінь.

Докладніше...
Футбол кримінальний

БЕЛЬГІЯ. Правоохоронці почали масштабне розслідування шахрайств ув футбольному світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Корисно знати

Як запобігти пародонтиту

Микола ЮРЧИШИН.

Трапляється, у людини запалюються, кровоточать ясна. Якщо вона на це не зважає, через деякий час починають хитатися, а потім і випадати зуби.

Що ж це за недуга така, які причини її виникнення і як їй запобігти?

— ЦЕ пародонтит — запалення слизової оболонки, яка оточує зуб, — розповідає стоматолог Київської міської клінічної лікарні №1, лікар вищої категорії Ольга Василівна Кучеренко. — Запалення ясен переходить на інші тканини пародонта, зокрема ту, що зв’язує кістку з коренем зуба. Між зубами та яснами утворюються великі щілини, так звані кишені. Запалюються тканини, що відповідають за кріплення зуба, згодом він починає хитатися, а далі й випадає. Патологія супроводжується кровоточивістю ясен, неприємним запахом із рота, підвищеною чутливістю, набряком і болем у яснах.

Одна з причин виникнення пародонтиту — грубе недотримання гігієни ротової порожнини. Втім, нерідко хвороба виникає навіть у людей, які систематично двічі на день роблять потрібні процедури. До причин належать хронічні хвороби, наприклад, травного тракту, цукровий діабет, хвороби органів дихання. Часто пародонтит спостерігається в людей зі знімними протезами. Курці також ризикують заробити проблеми з яснами, оскільки добровільно створюють у себе в роті умови для розмноження бактерій. Також установлено, що ризик виник­нення пародонтиту багато в чому залежить і від спадковості. Щоб запобігти пародонтиту чи призупинити його на початковій стадії, потрібно чистити зуби щоранку та перед сном. Варто також правильно підібрати щітку, щетинки якої мають бути не надто жорсткі, а ручка досить гнучка.

Для зміцнення ясен стоматолог радить користуватися спеціальними пастами, що містять хлоргексидин, який гальмує розвиток запальних процесів і карієсу.

Крім того, рекомендує скористатися порадою бувалих людей. Для міцних ясен і здорових зубів вони щодня тричі на день полоскали ротову порожнину розчином — три столові ложки солі на літр води.

Щоб запобігти розвитку пародонтиту, слід додавати у свій раціон жорстку, тверду їжу, яка не тільки забезпечує очищення зубів, а й дає потрібне навантаження на ясна, тренує їх під час жування.

— На початковій стадії захворювання призначають медикаментозне та інші види лікування, — зазначила Ольга Василівна. — Задавнена стадія зазвичай завершується випаданням зубів. За найменшої підозри на пародонтит передовсім потрібно звернутися до стоматолога, й до пародонтолога зокрема. Він допоможе встановити причину, підібрати потрібне лікування й доглядатиме пацієнта далі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Можна, але складно
Читати
Удосконалили житлові програми
Читати
Ностальгія за туристами
Читати
Земельні проблеми
Читати
Закон діє
Читати
Просять про захист
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове