Архів
П’ятниця,
12 жовтня 2018 року

№ 79 (19626)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Свині зимують у прохолоді

ЯКЩО літнє утримання свиней можливе і просто неба, то на зиму цих тварин необхідно переводити у хлів. Свині легко переносять холод, тому температура повітря в межах 8-15 градусів буде цілком достатньою для їхнього комфортного існування. Вище 20 градусів температура повітря в свинарнику небажана.

Вимогливіші свині взимку до вологості повітря — цей показник не повинен перевищувати 75-80%.

Якщо прохолодного повітря свині не бояться, то протяги можуть спричинити застуду. Тому вікна в свинарнику на зиму слід утеплити, а щілини в стінах обов’язково законопатити. У районах із суворими зимами стіни можна обшити дошками й утеплити їх соломою, кукурудзинням, соняшничинням, мохом, тирсою тощо. Іноді власники свиней настилають другу підлогу з дощок на висоті близько 20 см від першої. Не завадить шар утеплювача і над стельовим перекриттям.

Добре зарекомендувало себе утримання свиней узимку на товстій солом’яній підстилці. Забезпечуючи тварин достатньою кількістю соломи, ви даєте їм можливість зариватися в неї з головою.

А ось поросятам необхідне тепло. В холодну пору вони легко підхоплюють застуду. Погано витримують холод і супоросні матки. Дехто навіть у свинарнику мурує піч, однак якщо приміщення для утримання свиней капітальне, а двері та вікна утеплені, можна обійтись і без печі.

У стійловий період раціон домашньої живності значно доповнюють харчові відходи: від овочів, фруктів, а також м’яса, риби, як пійло йде навіть вода після миття молочного посуду. Однак сирими можна давати свиням лише свіжі відходи. Такий «обід» варто присмачити висівками, комбікормом, трохи присолити.

Напувати свиней слід тільки теплою водою, холодна може призвести до захворювань, особливо взимку.

Тим господарям, хто утримує свиноматок для отримання поросят, слід пам’ятати, що молозиво і молоко свині порівняно бідні на солі кальцію, заліза та інші мікроелементи, дуже необхідні молодняку. За нестачі в раціоні мінеральних солей поросята повільно набирають вагу, хворіють на рахіт, відтак розвиваються й інші небезпечні захворювання.

Тому поросятам неодмінно треба давати крейду, кісткове борошно і, по змозі, — знефторений трикальцій-фосфат.

Версія для друку          До списку статтей

ОДИН із матеріалів наступного випуску буде присвячений правильній осінній обрізці, що є запорукою гарного врожаю. Ми вас закликаємо не боятися видалити зайве, особливо якщо кущ чи дерево давно не «стригли». Минулого літа погода посприяла росту великої зеленої маси, тож робота секатором і пилкою піде лише на користь. А ми розглянемо її особливості на різних культурах.

Не меншої уваги потребує і пташиний двір. Адже трапляється, з тридцяти курочок несуться хіба що з десяток, решта тільки корми переводить. Що ж, треба влаштувати курячий конкурс. Як його провести? Тут свої підходи у кожній віковій групі. Й навіть якщо з трьох десятків птиці у вас залишиться половина, ви будете певні, що вони нестимуть таку ж кількість яєць. Економія на кормах? Безумовно.

Ви сумніваєтеся, квасити на зиму капусту чи ні? Обов’язково квасити! Це мало не єдиний продукт, у якому кількість вітамінів у процесі бродіння не тільки не зменшується, а збільшується. Сподіваємося, вам сподобаються оригінальні рецепти, скажімо, квашена капуста з ожиною та м’ятою.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове