Архів
П’ятниця,
12 жовтня 2018 року

№ 79 (19626)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Шаткування для худоби

ВИКОПАНО картоплю, звезено з городу гарбузи, на черзі буряки, морква. Постає питання, як щонайдовше «розтягти» врожай не лише для власного споживання, а й для худоби. Адже щоб птиця і свині краще набирали вагу, їм необхідні соковиті корми з низьким умістом клітковини. Тож некондиційну картоплю та коренеплоди, гарбузи можна засилосувати. Їх подрібнюють і закладають у пластикові діжки. Важливо добре спресувати і зверху покласти гніт на дерев’яний кружок, як при шаткуванні капусти.

Оскільки всі складові достатньо соковиті, то трапляється, що силос перекисає. Аби цього уникнути, до подрібненої маси треба додати січку соломи чи сіна. Підходить також суха кропива.

Перед згодовуванням силосу птиці й свиням його слід ретельно оглядати. Іноді верхній шар дещо темнішає через недостатню кількість соку. Небезпеки такий корм не становить, проте дещо знижуються його смакові якості. Інша річ, коли з’являється запах плісняви — таку масу згодовувати живності не слід.

Версія для друку          До списку статтей

ОДИН із матеріалів наступного випуску буде присвячений правильній осінній обрізці, що є запорукою гарного врожаю. Ми вас закликаємо не боятися видалити зайве, особливо якщо кущ чи дерево давно не «стригли». Минулого літа погода посприяла росту великої зеленої маси, тож робота секатором і пилкою піде лише на користь. А ми розглянемо її особливості на різних культурах.

Не меншої уваги потребує і пташиний двір. Адже трапляється, з тридцяти курочок несуться хіба що з десяток, решта тільки корми переводить. Що ж, треба влаштувати курячий конкурс. Як його провести? Тут свої підходи у кожній віковій групі. Й навіть якщо з трьох десятків птиці у вас залишиться половина, ви будете певні, що вони нестимуть таку ж кількість яєць. Економія на кормах? Безумовно.

Ви сумніваєтеся, квасити на зиму капусту чи ні? Обов’язково квасити! Це мало не єдиний продукт, у якому кількість вітамінів у процесі бродіння не тільки не зменшується, а збільшується. Сподіваємося, вам сподобаються оригінальні рецепти, скажімо, квашена капуста з ожиною та м’ятою.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове