Архів
П’ятниця,
12 жовтня 2018 року

№ 79 (19626)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Осіння профілактика

Мідний купорос. Застосовують його пізно восени на фруктових деревах після листопаду.

На 10 л беруть 100 г купоросу. Такою сумішшю доцільно обприскувати кісточкові культури — абрикоси, сливи, персики та вишні. Корисна обробка і для винограду. На одне дерево йде майже 2 л розчину. Прийнято вважати мідний купорос майже екологічно чистим препаратом. Але це не так: купорос — дуже агресивний фунгіцид, і під час обприскування необхідно подбати про засоби захисту: марлеву пов’язку, окуляри і спецівку. Недолік препарату — легко змивається дощем.

Розчин слід готувати безпосередньо перед використанням і тільки в емальованій чи дерев’яній посудині, не металевій. Дія препарату триває лише 10 годин (обмеження щодо температури — не має бути вище 30ОС).

Карбамід. Ще один препарат для обробки саду восени. Його доцільно застосовувати в яблуневих і грушевих садах. Обробку проводять, коли опаде 50% листя. На 10 л беруть 700 г сечовини й обприскують дерева та ґрунт під ними. Механізм дії препарату такий — листя швидше перегниває, і спори грибків, що знаходяться у ньому, не доживають до весни. Препарат екологічно чистий і для людини не шкідливий. Поспішати з обробкою не потрібно. Якщо зробити це в саду занадто рано, листя зазнає опіків і передчасно обсиплеться, відтак погіршиться зимостійкість дерев. Недолік цього азотного добрива — воно швидко розкладається на відкритому повітрі.

Версія для друку          До списку статтей

ОДИН із матеріалів наступного випуску буде присвячений правильній осінній обрізці, що є запорукою гарного врожаю. Ми вас закликаємо не боятися видалити зайве, особливо якщо кущ чи дерево давно не «стригли». Минулого літа погода посприяла росту великої зеленої маси, тож робота секатором і пилкою піде лише на користь. А ми розглянемо її особливості на різних культурах.

Не меншої уваги потребує і пташиний двір. Адже трапляється, з тридцяти курочок несуться хіба що з десяток, решта тільки корми переводить. Що ж, треба влаштувати курячий конкурс. Як його провести? Тут свої підходи у кожній віковій групі. Й навіть якщо з трьох десятків птиці у вас залишиться половина, ви будете певні, що вони нестимуть таку ж кількість яєць. Економія на кормах? Безумовно.

Ви сумніваєтеся, квасити на зиму капусту чи ні? Обов’язково квасити! Це мало не єдиний продукт, у якому кількість вітамінів у процесі бродіння не тільки не зменшується, а збільшується. Сподіваємося, вам сподобаються оригінальні рецепти, скажімо, квашена капуста з ожиною та м’ятою.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове