Вівторок, 9 жовтня 2018 року № 78 (19625)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19625/print.php?n=40337

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«У березні нинішнього року помер мій чоловік, пенсію якому було обчислено як особі з інвалідністю ІІ групи внаслідок захворювання, пов’язаного з роботами з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Із травня мені призначили пенсію в разі втрати годувальника, проте в призначенні компенсації за втрату годувальника відмовили, мотивуючи це відсутністю експертного висновку про зв’язок смерті чоловіка з наслідками Чорнобильської катастрофи. Чому?»

Валентина ТУЗ.

смт Кожанка

Фастівського району

Київської області.

 

СТАТТЕЮ 54-ю Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (зі змінами) передбачено, що дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою.

Водночас стаття 52-га згаданого Закону передбачає встановлення щомісячної компенсації сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Отже, для встановлення щомісячної компенсації за втрату годувальника ви маєте подати до органів Пенсійного фонду України зазначений експертний висновок.

 

«Мій чоловік із 1 вересня 2002-го по 28 червня 2007 року навчався у виші на денній формі. Чи буде зараховано цей період до страхового стажу при виході на пенсію?»

Зінаїда КАЧУР.

с. Котюжани

Мурованокуриловецького району

Вінницької області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 24-ї Закону України «Про загально-обов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), страховий стаж — період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

Періоди трудової діяльності та інші періоди, які враховували до стажу роботи для призначення пенсії до набуття чинності Закону 1058-го (до 01.04.2004 р.), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених чинним раніше законодавством, окрім випадків, визначених цим Законом.

Статтею 56-ю Закону 1058-го передбачено, що до стажу роботи, який дає право на пенсію, зараховується час навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах із підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, док-торантурі та клінічній ординатурі.

Згідно з Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних, навчальних закладах: підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, які видано на підставі архівних даних і які містять відомості про періоди навчання.

За відсутності в документах таких відомостей для підтвердження часу навчання приймають довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що в документах містяться дані про закінчення повного навчального періоду чи окремих його етапів.

Варто зауважити, що час навчання в навчальних закладах після 01.01.2004 р. (якщо особа не працювала) до страхового стажу не зараховується, оскільки студенти не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.

Отже, до страхового стажу, з урахуванням якого визначатиметься право на пенсію та її розмір, буде зараховано навчання лише в період із 01.09.2002-го по 31.12.2003 р.