П’ятниця, 5 жовтня 2018 року № 77 (19624)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19624/print.php?n=40298

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Живокіст лікарський

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

САМА назва рослини вказує на цілющі властивості з відновлення ушкоджених кісток, надто після переломів. Вважається, що живокіст є універсальним засобом проти 100 хвороб.

Основною лікувальною сировиною є корені, хоча частина рецептів базується на використанні трави і квітів. В аптеках реалізують готові мазі на основі живокосту лікарського.

Запалення ротової порожнини. Столову ложку подрібненого кореня залити склянкою гарячого молока і випарювати в духовці протягом декількох годин. Затим охолодити, процідити і вживати по одній-дві столові ложки тричі на день.

Кісткові переломи. Столову ложку подрібненого коріння залити літром окропу, протримати на водяній бані 15-20 хвилин або залити в термосі і витримати три-чотири години. Процідити і використовувати для компресів, ванн або пити. Зібрати квіти живокосту або молоду траву, подрібнити і у вигляді кашки робити компреси на переломах, гематомах і забиттях. Узимку з цією метою застосовувати мазь із подрібненого сухого кореня, змішаного зі смальцем, дитячим кремом чи очищеною олією.

Кровотечі з носа. 1. Вичавити сік і закапати в ніс по дві-три краплі. Можна розвести навпіл з перевареною водою.

2. Свіжим соком змочити тампончики і ввести в ніздрі для зупинення кровотечі. З цією ж метою використати відвар.

Подагра, поліартрит тощо. Сухий корінь живокосту розтерти до пилоподібного стану, змішати одну частину сировини з трьома частинами смальцю чи рафінованої олії. Наносити безпосередньо на ніч у вигляді компресів на суглоби та місця, що страждають від запальних процесів.

Ревматизм і радикуліт. 30 грамів подрібненого кореня живокосту залити пляшкою міцного якісного алкоголю. Настояти в затемненому місці протягом двох тижнів. Перед уживанням процідити і приймати по 10-15 крапель тричі на день. Одночасно робити компреси і розтирати проблемні місця.

Туберкульоз. Дві столові ложки подрібненого коріння залити в термосі двома склянками окропу і витримати до ранку. Процідити і пити по столовій ложці тричі на день разом із медом і маслом. За бажання приготувати препарат на основі молока з дотриманням вищевказаних пропорцій та інструкцій.

Шкірні рани. Розтерти суху траву чи корінь до пилоподібного стану і посипати кровоточиві рани.

Застереження. Не застосовувати препарати живокосту вагітним та під час лактації, а також особам із низьким артеріальним тиском. Не використовувати всередину препарати живокосту протягом тривалого часу. Під час заготівлі сировини бути обережним через індивідуальну алергічну реакцію на свіжий сік рослини.