Архів
П’ятниця,
5 жовтня 2018 року

№ 77 (19624)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Коли уряд соціально відповідальний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Через 10 років після фінансової кризи у країні оголошено про припинення програми жорсткої економії.

Докладніше...
До пенсії ще треба доробити

РОСІЯ. Попри народні протести у країні таки підвищили пенсійний вік.

Докладніше...
Майже піввіку були заміновані

ПІВНІЧНА і ПІВДЕННА КОРЕЯ почали розмінування вздовж спільного кордону.

Докладніше...
Накрило токсичною хмарою

БЕЛЬГІЯ. На хімічному заводі «Vynova» у комуні Тессендерло в провінції Лімбург стався потужний вибух.

Докладніше...
Неофіційні домовленості працюють

В ІРАКУ обрали президента і призначили прем’єр-міністра.

Докладніше...
Торгове протистояння

КИТАЙ припинив купувати нафту у США.

Докладніше...
Снігу по коліна

КАНАДА. Провінцію Альберта накрив найбільший за останні 104 роки снігопад.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освіта

Училища та коледжі позбавлено привілею

Олена БЕГМА.

Наприкінці нинішнього навчального року тепер уже й учні училищ та коледжів складатимуть державну підсумкову атестацію тільки у формі ЗНО.

ПРО це оголосило Міністерство освіти і науки. Йдеться про тих, хто в 2019 році закінчуватиме повну загальну середню освіту. Відтепер, щоб отримати атестат, усі вони мають скласти два тести у регіональному відділенні Українського центру оцінювання якості освіти.

Загалом учням, слухачам або студентам закладів професійної та вищої освіти наступного року буде необхідне ЗНО з двох навчальних предметів: української мови, а також математики або історії України (період XX — початок XXI століття) на вибір. Відповідна норма міститься у наказі Міністерства освіти, яким визначені деякі питання проведення ЗНО у 2019 році…

Отже, сталося те, чого так не хотіли сім’ї тих учнів, які хоч у школі, як мовиться, і не хапають зірок із неба в опануванні предметів (отже, не певні в успішному складанні ЗНО), проте наполегливо мріють про вищу освіту. Досі для них був один надійний шлях її здобуття: після дев’ятого або одинадцятого класу вступити до професійного училища чи коледжу. А в їхніх стінах здобуття атестата про загальнообов’язкову середню освіту нерідко є радше формальністю, адже учні вже опановують професійну освіту, тож у них головними вважаються інші предмети. Не секрет, що училища й коледжі своїх учнів до складання тестів ЗНО особливо не готують, як це робиться у випускних класах школи. Бо нерідко той чи інший професійний навчальний заклад формально вже є першою сходинкою здобуття вищої освіти.

Зокрема, чимало училищ фактично є «молодшим» навчальним підрозділом регіональних закладів вищої освіти, сказати б — кузнею майбутніх студентів. А оскільки останніми роками з набором студентів до ЗВО дедалі гостріше відчувається дефіцит, то й приймальні комісії закладів вищої освіти зазвичай не дуже перебірливі. Надто щодо тих, хто зголоситься навчатися за контрактом. А таких випуск­ників професійних училищ у закладах вищої освіти нині понад 80%. І всі вони благополучно «обійшли» ЗНО.

Тепер так не буде. Професійні училища та коледжі вже не зможуть рекламувати власні освітні послуги на кшталт: «Поспішайте скористатися своїм шансом здобути вищу освіту без складання тестів ЗНО! Прийом без екзаменів…»

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться 20 травня. Уже відомо, що у 2019-му буде проведено зовнішнє оцінювання з 11 навчальних предметів. Це українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, а також англійська, німецька, іспанська та французька мови. Кожний зареєстрований учасник ЗНО матиме право скласти тести не більш як із чотирьох зазначених предметів.

P.S. Коли матеріал готувався до друку, стало відомо, що на офіційному представництві Президента України уже зареєстровано електронну петицію №22/041488 «Про відміну ЗНО у коледжах та технікумах». Поки що вона зібрала всього 122 голоси, тоді як для того, щоб її розглянув Глава держави, необхідно 25 тисяч підписів. Хай там як, а Міносвіти наполягає на своєму: зовнішнє незалежне оцінювання надасть можливість нарешті реально оцінити рівень підготовки і знань випускників шкіл, професійно-технічних закладів і коледжів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відчинили «єдине вікно»
Читати
В очікуванні найголовнішого
Читати
Субсидійний «коридор» вужчає
Читати
Пенсія для ФОПів
Читати
Спалах «сибірки»
Читати
У кого найвищі заробітки
Читати
Ціни на проїзд знову зросли...
Читати
...I на алкоголь теж
Читати
Борги — на мільярди
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове