Вівторок, 2 жовтня 2018 року № 76 (19623)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19623/print.php?n=40279

  • Нотатки метеоролога

Час передзим’я

Тетяна Адаменко,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру.

ПЕРШИЙ місяць осені видався дуже контрастний — тепла, часом спекотна для вересня суха погода першої половини місяця у другій його половині змінилася на прохолодну та дощову, завітали перші приморозки на ґрунті майже на всій території країни. Середньодобові температури знизилися на 10-15 градусів. Атмосферні фронти та активний циклон обумовили майже рівномірні дощі.

В останні вересневі дні атмосферні процеси стали менш активними, однак повернення тепла не відбулося. Осінь прийшла.

В Україні майже щороку у серпні-вересні, в окремі роки й до середини жовтня, на значній частині посівних площ, призначених для сівби озимих культур, відзначається ґрунтова посуха. Якщо раніше це явище було характерне для півдня та південного сходу країни, то останніми роками з’явилася тенденція до поширення посушливих умов у західні та північні області. Однак нинішнього року створюється сприятлива ситуація. Дощі, які випали у вересні, виявилися надзвичайно корисними. Вони припинили посуху, яка спостерігалася упродовж серпня та першої половини вересня, створили оптимальні умови для сівби озимини по всій території України.

За довгостроковим прогнозом погоди, у жовтні нинішньому середня місячна температура прогнозується близькою до 7-8° у північній половині країни, до 9-13 градусів тепла — у південній, у горах — 6-8 градусів. Такі показники середньої місячної температури у південних та у Дніпропетровській, Кіровоградській, Донецькій областях на 1-1,5 градуса вищі, на решті території близькі до середніх багаторічних значень. Місячна кількість опадів очікується в межах 30-63 мм, в Карпатах та горах Криму — 47-98 мм, що в межах (85-100%) середніх значень для жовтня.

Перші жовтневі дні будуть прохолодні по всій території, однак ця прохолода абсолютно відповідатиме кліматичним показникам жовтня. Лише на півдні та на Закарпатті можна очікувати температуру повітря вдень до 20-22 градусів тепла.

За кліматичними даними, жовтень в Україні — типовий осінній місяць прив’ядання природи та масового відльоту птахів. Проте луки ще радують яскравою зеленню і холодостійкими квітами, інколи і бабиним літом.

Однак неминуче природа й погода прямують до зими — зменшується надходження сонячного тепла за рахунок стрімкого скорочення світлої частини доби. Це призводить до зниження середньої температури повітря порівняно із вереснем на 5-7 градусів. У північній частині країни — до 6-7, центральних та східних областях — до 8-9, на півдні Криму — до 14 градусів тепла. У другій половині місяця частіше, ніж улітку, на погоду матимуть вплив циклони, приносячи похмуру дощову погоду, а можливо, і перший сніг.

Погода у жовтні буває надзвичайно контрастна, може змінюватися кілька разів на день — то ясний блакитний небосхил тішить привітністю, то він затягнеться важкими хмарами і почне мжичити холодний дощ, то може повіяти сердитий північний вітер, принести на своїх крилах холод і нагадати про те, що уже й зима лаштується до нас у гості.

У жовтні на переважній частині території України відбувається стійкий перехід середньодобових температур через +5 градусів у бік її зниження, а разом із цим до переходу середньодобових температур повітря через 0 градусів, коли настає час передзим’я. Тільки у південних областях та у Закарпатті цей перехід триває у першій половині наступного місяця. В цей час припиняється активна вегетація озимих культур.

В холодні роки, як показують багаторічні спостереження, в багатьох районах країни абсолютний мінімум температури досягав мінус 17-24, у західних областях та Криму — мінус 13-18, на Південному березі Криму —2-5 градусів морозу. У жовтні 1946, 1947,1956, 1969, 1971 років уже в середині першої декади жовтня випадав сніг, у північній частині країни навіть утворювався тимчасовий сніговий покрив. Але все частіше бувають і надзвичайно теплі дні, як, наприклад, 2011, 2012 та 2015 років, коли перша половина місяця була майже по-літньому тепла, температура повітря вдень досягала +24-26, а на півдні — +27-30 градусів.