Вівторок, 2 жовтня 2018 року № 76 (19623)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19623/print.php?n=40267

  • Забуттю не підлягає

Пам’ятати минуле, щоб мати майбутнє

Віталій НАЗАРЕНКО.

Фото Миколи Тищенка.

Вшанувати пам’ять полеглих земляків прийшли представники всіх поколінь.

У Кувечичах Чернігівського району відроджують пам’ять про земляків, які загинули, захищаючи рідний край. Днями тут урочисто відзначили 75-річчя визволення краю від гітлерівської окупації. Головною подією стало відкриття пам’ятника, кошти на який збирали всім селом.

У ВОЄННІ роки в невеличких Кувечичах карателі спалили 314 дворів, у вогні згоріли живцем 184 жителі. Ця втрата більша, ніж фронтова, бо зі зброєю в руках, захищаючи Батьківщину, загинуло 129 чоловіків. Пам’ять про полеглих земляків завжди жила в серцях селян, адже біда зачепила кожну родину. І ось через 75 років після трагедії в Кувечичах вирішили належно увіковічнити їхню пам’ять.

Пам’ятник являє собою металеву композицію у вигляді храму з куполом і дзвоном посередині. Гроші збирали всім селом — понад 20 тисяч гривень дали люди, решту вділив місцевий кооператив «Полісся», яким керує Михайло Купрієнко. Загалом пам’ятник обійшовся в півмільйона гривень. «Робили композицію силами господарства: проектували, гнули і варили метал, встановлювали на місці, — каже Михайло Михайлович. — Дзвін замовляли на Нововолинському ливарному заводі. Ми зобов’язані перед своїми предками вшанувати їхні імена і пам’ятати їх вічно».

На відкриття пам’ятника зійшлось усе село. Приїхали й числення гості, серед яких керівники району, представники сусідніх громад. Після урочистої частини почалася концертна програма, люди ярмаркували та відпочивали. Як слушно висловився хтось із гостей, Кувечичі — це приклад того, як невелика, але згуртована громада разом із відповідальним господарством можуть не лише соціальні питання вирішувати, а й дбати про культуру, духовність. Адже успішне майбутнє неможливе без усвідомлення минулого. І срібний дзвін нагадуватиме прийдешнім поколінням історію рідного краю.