Вівторок, 25 вересня 2018 року № 74 (19621)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19621/print.php?n=40205

  • Подія

Фестиваль, що пахне виноградом

Христина ГОРВАТ.

Закарпатська область.

У Виноградові, що на Закарпатті, відбувся традиційний міжнародний фестиваль молодих виконавців «Кришталеві грона». Як завжди, сюди приїхали вокалісти з різних країн. Журі цього разу очолювала гостя з Грузії Ірма Гвініашвілі.

ЗА 20 РОКІВ свого існування «Кришталеві грона» набули низки традицій, які свого часу започаткував їхній засновник — талановитий музикант Андрій Гріга. Зокрема, створив гімн цього співочого форуму. На пам’ять про композитора фестиваль носить його ім’я.

Неофіційним голосом фестивалю з перших років його проведення стала закарпатська співачка Агнета Гриценко. Саме у її виконанні щороку звучить гімн, яким розпочинається конкурс вокалістів.

«Кришталеві грона» досить швидко з районного фестивалю перетворилися на міжнародний. І кількість охочих взяти у ньому участь щороку зростає. Постійно розширюється й географія. В дні співочого форуму на вулицях Виноградова можна зустріти гостей багатьох національностей, почути різні мови. Показово, що таке різноманіття не роз’єднує учасників, а, навпаки, — згуртовує, адже кожному цікаво дізнатися більше про іншу країну, її культуру. Тож спільну мову тут знаходять швидко.

Списки переможців затверджують перед фінальним гала-концертом. Інтригу тримають до останнього, щоб, як кажуть, ніхто не розслаблявся. Тож усі дні фестивалю за лаштунками, як у мурашнику: на перший погляд, хаос, але це не так. Дії учасників злагоджені й підпорядковані одній меті — досягти якнайкращої «картинки» на сцені.

Та ось переможців названо. Цього разу Гран-прі здобув квартет із Івано-Франківщини «Мordent». Вокальний конкурс закінчився грандіозним гала-концертом. До речі, у ньому не беруть участі спеціально запрошені «розкручені» зірки, а лише учасники фестивалю. Це теж особливість «Кришталевих грон». Бо організатори переконані, що рівень виконання у конкурсантів дуже високий, тож вони повністю задовольнять будь-які музичні смаки.

«Усі конкурсанти тепло відгукуються про наш фестиваль, — каже Агнета Гриценко. — Це дуже хороша школа для вокалістів. Тут учишся об’єктивно себе оцінювати, вловлювати переваги й недопрацювання. «Кришталеві грона» — це великий крок до популярності».

Популяризація співочого форуму приносить нові клопоти: потрібно збільшувати і сцену, і кількість гримерок.

Щодо самих учасників фестивалю, то, крім організації цього дійства, їм до вподоби ще й Виноградів. Наголошуючи на особливій європейській атмосфері в ньому, вони неодмінно згадують ще й запах стиглого винограду, яким наповнене повітря цього чудового закарпатського міста.