Вівторок, 25 вересня 2018 року № 74 (19621)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19621/print.php?n=40204

  • Знай наших!

Розумні й перспективні

Маргарита СИТНИК.

Українські діти талановиті й перспективні в усьому. Це вкотре продемонструвала Міжнародна олімпіада з інформатики, що відбувалась у японському місті Цукуба. Нашу державу на ній представляли чотири старшокласники. І всі вони удостоїлись нагород!

ДАНИЛО Смельський (золото), Софія Мельник, Назарій Деньга (срібло) та Адальберт Макарович (бронза) змагались із 335 учасниками з 87 країн. Перші троє переможців — полтавці, учні ліцею «Політ» (обласна спеціалізована школа-інтернат із поглибленим вивченням окремих предметів і курсів при Кременчуцькому педагогічному коледжі ім. А. Макаренка), четвертий — закарпатець, випускник класичної гімназії з Ужгорода.

— Учасники пройшли національний відбір, протягом останніх двох місяців працювали вдень і вночі, — розповів тренер команди Валентин Мельник. — На змаганнях було два тури — на кожному треба було розв’язати три задачі, на це давали п’ять годин. Максимум, який можна було набрати, — 100 балів за задачу.

Юні «айтішники» повні вражень: кажуть, дуже хвилювалися, важко було зосередитися. На олімпіаді суворі правила: всі сидять у великому залі окремо, перед своїм ноутбуком, працюють мовчки, контакти заборонено. Якщо потрібно вийти, треба звернутись до інструктора. Учасники, які бажали взяти на змагання талісмани, віддавали їх на попередню перевірку.

Дехто з наших переможців — без перебільшення, програміст із дитинства. Наприклад, володарка срібної медалі Софія Мельник перші коди написала ще в початковій школі. Й це не дивно, адже має найкращого наставника — батька, який тренував усю команду. Дівчина навчається в 10-му класі, своє майбутнє, природно, пов’язує з програмуванням, хоче працювати над програмами, які допомагатимуть людям у пошуку чи в логістиці. До речі, Софія стала першою з 2006 року школяркою, котра здобула нагороду на цій олімпіаді.

Золотий медаліст Данило Смельський, навпаки, інформатикою до десятого класу не цікавився взагалі. Інтерес до неї пробудився в останні два роки навчання у школі — каже, «гриз» її вдень і вночі, постійно розв’язував задачі, писав програми, коди... Як і колеги по команді, бачить себе програмістом. Він уже закінчив школу й вступив на факультет кібернетики КНУ ім. Т. Шевченка.

Крім визнання та привітань у себе вдома, всі призери Міжнародної олімпіади з інформатики отримали й фінансовий доважок від держави — президентську стипендію у розмірі 2950 гривень щомісяця. До речі, на торішній такій олімпіаді усі її учасники з України також здобули медалі.