Вівторок, 25 вересня 2018 року № 74 (19621)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19621/print.php?n=40199

  • З приводу

Пронісся над селом «ураган»

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

ДНЯМИ третина мешканців села Іване-Пусте Борщівського району звернулася до медиків по допомогу через раптове погіршення стану здоров’я. Попередній діагноз був однаковий для всіх: отруєння невідомою речовиною.

Про причину люди здогадувалися — напередодні агропідприємство, яке орендує їхні земельні паї, з повітря обробляло хімікатами посіви соняшнику. Літак, що розпилював отруту, розвертався майже над хатами, а не над полем, як це повинно бути.

У село прибули працівники Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів. Вони узяли проби ґрунту та рослин. Згодом прес-служба згаданого відомства повідомила, що препарат, яким кропили соняшник (частково, вочевидь, перепало і селу), встановлено. Це зареєстрований і дозволений в Україні «Ураган-форте». А от яка доза використовувалася у конкретному випадку, ще з’ясують фахівці-лаборанти.

Виявилося, що про проведення агрозаходів сільський голова був напередодні поінформований, однак із запізненням. Тому встиг попередити лише керівників місцевої школи і дитсадка. Тож для решти селян хімічна обробка авіацією прилеглих до населеного пункту сільгоспугідь була цілковитою несподіванкою.

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Борщівській райдержадміністрації постановила: ТОВ «Агрополіс» має призупинити агрохімобробіток посівів до з’ясування усіх обставин, що спричинили погіршення стану здоров’я жителів Іване-Пустого. Відомості про ймовірне масове отруєння людей (до сільської aмбулaторії звернулося 252 особи) внесено до журнaлу єдиного обліку зaяв тa повідомлень Борщівського відділення поліції.