Архів
П’ятниця,
14 вересня 2018 року

№ 71 (19618)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
У своїй хаті своя правда

УГОРЩИНА. Європарламент проголосував за впровадження санкцій проти країни.

Докладніше...
Знову вимагають незалежності

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбулася масова демонстрація з вимогою незалежності.

Докладніше...
Політична перестраховка

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лондон опублікував документ — на випадок підготовки до Brexit без угоди.

Докладніше...
Екс-президент потрапив за ґрати

САЛЬВАДОР. Колишнього президента країни Антоніо Саку засуджено на 10 років позбавлення волі.

Докладніше...
2700 євро — вже не гроші

НІМЕЧЧИНА. Пілоти і бортпровідники авіакомпанії Ryanair удалися до страйку.

Докладніше...
Знову теракт

АФГАНІСТАН. Угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за тер-акт у Кабулі.

Докладніше...
Коли голодний, не до навчання

У ФРАНЦІЇ розробили стратегію боротьби з бідністю.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Найудатніші Руської землі паростки

Антоніна КІЗЛОВА.

15 вересня (2 вересня за старим стилем) — день преподобних Антонія і Феодосія Печерських, одних із найдавніших руських святих, засновників Києво-Печерського Успенського монастиря (згодом отримав почесний статус лаври).

Антоній (близько 983 р. — 10 липня 1073 р.) народився в Любечі на Чернігівщині. Коли хлопчика хрестили разом з іншими русичами за наказом князя Володимира, то нарекли Антипою. В оточенні, де християнство лише прокладало собі шлях, Антипа вирізнявся палкою вірою та благочестивістю. За те, що він над усе хотів духовно зростати, Господь спрямував його на гору Афон, славну монахами-подвижниками. Там юнак прийняв постриг під ім’ям Антоній, набув досвіду і з благословення ігумена повернувся до Києва. 1051 р. він усамітнився за містом у печерці, навколо якої поступово почали оселятися його послідовники. Одним із перших став уродженець м. Василіва (нині Васильків на Київщині) Феодосій (? — 3 травня 1074 р.). Як звали Феодосія до постригу, невідомо. Він зростав у заможній родині, мати не розуміла, навіщо зрікатися світу, та все-таки відпустила сина.

Антоній та Феодосій стали першими, хто запровадив на Русі чернечий статут, за яким монахи не могли мати особистої власності, були зобов’язані спільно молитися, трудитися й трапезувати. Найсильніших духом благословляли на затвірництво. Угодники започаткували традицію годувати в монастирі нужденних, доклали зусиль до заснування головного храму обителі — Успенського собору (1073 р.), однак не дожили до його завершення (1077 р.).

Мощі св. прп. Антонія досі залишаються «під спудом» у Ближніх печерах Лаври. Їх так і не змогли відкрити, бо вже престарілий Антоній щодня молився, щоб Господь дозволив йому залишитися самітником і на тому світі. Натомість мощі св. прп. Феодосія через 18 років після його смерті віднайшов у Дальніх печерах Нестор Літописець. Нетлінне тіло урочисто перенесли до Успенського собору й замурували в стіні, гідно оздобивши поховання. В печері є символічний надгробок, зроблений на зразок того, котрий стоїть над мощами св. Антонія.

Преподобних із давніх-давен особливо шанують українські віряни. В народі навіть побутував переказ, що мощей свв. Антонія та Феодосія в Лаврі немає, адже Бог забрав їх на небеса. В усякому разі, як відомо на прикладі архівних справ XVIII — початку ХХ ст., до всіх трьох гробниць приносили й надсилали поштою покрови (часто з дорогих тканин, вишукано розшиті золотими нитками, бісером чи перлами), гроші на коштовні оклади, на єлей до лампадок. В Успенському соборі та підземних церквах Лаври відправляють замовні молебні її засновникам. Як в обителі, так і за її межами (наприклад, у Василькові, Дніпрі, Донецьку) є храми, освячені на честь свв. прпп. Антонія та Феодосія, а в с. Дмитрівці на Полтавщині діє Антоніє-Феодосіївський Потоцький чоловічий монастир.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Замовник задоволений
Читати
Підтримують в’язня сумління
Читати
Нещепленим заборонено
Читати
Під прикриттям турботи про екологію
Читати
Підозра міністру
Читати
«Стоп» насильству
Читати
Скільки учасників бойових дій
Читати
Ще можемо щось показати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове