Вівторок, 11 вересня 2018 року № 70 (19617)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19617/print.php?n=40073

  • Дослідження

Багато роботи — подрімайте вдень

Анатолій Дорогий,

невролог.

Для більшості людей спати вдень корисно. Така практика поширена в різних країнах світу. У деяких зарубіжних компаніях та університетах є навіть обладнані спеціальні кімнати для сну.

ВЧЕНІ довели, що денний сон допомагає відновити енергію та концентрацію уваги, продуктивність і здатність фокусуватися на роботі. А ще — це один зі способів поліпшення настрою.

Загалом для дорослої людини має вистачати вісім годин сну на добу. Та якщо вона перевантажена, недосипає вночі, то денний сон допоможе відновити працездатність і бадьорість. Сон — це відповідь-компенсація організму на перевтому, він запобігає перевантаженню, виснаженню нервових клітин. Під час сну різко розслабляються м’язи, знижується їхній тонус, поліпшується ритм серця, дихання глибшає, дещо знижується температура тіла. Крім цього, поліпшуються обмін речовин, пам’ять, нормалізується артеріальний тиск. Відтак відновлюється працездатність.

Скільки ж часу має тривати денний сон? 30-60 хвилин досить, щоб організм відновився. У деяких південних країнах узаконена сієста — відпочинок посеред робочого дня, щоби працівники могли поспати та відновити сили у прохолодному місці.

Буває, людина втомлюється, та опирається бажанню поспати вдень, хоча цього й вимагає її організм, який унаслідок надмірного навантаження швидко втрачає енергію. Тоді передусім потерпає мозок, а отже, йдеться про негативний уплив і на працездатність.

Без належного відпочинку також страждає серцево-судинна система. Якщо тривалий час людина не зважає на потреби організму зробити паузу для денного відпочинку, то на тлі загального виснаження і зниження захисту імунної системи зростає ризик загострення хронічних недуг, зокрема серцевих.