Вівторок, 11 вересня 2018 року № 70 (19617)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19617/print.php?n=40071

  • Запитання — відповідь

Щоб не нашкодити ниркам

«Терапевт рекомендував мені для поліпшення кровотоку пити шавлію, а офтальмолог, щоб покращити зір, — риб’ячий жир. Чи можна їх уживати при захворюванні нирок (нефриті)?»

Марія К.

м. Знам’янка

Кіровоградської області.

 

ПЕРЕДУСІМ читачці потрібно уточнити свій діагноз: який у неї нефрит: пієлонефрит, гломерулонефрит. Та в якому він стані: періоді загострення чи ремісії?

Щодо шавлії, то ця рослина справді поліпшує кровоплин, чинить протизапальну дію. Її можна заварювати як чай: чайна ложка сировини на склянку окропу. Настояти 20 хвилин і пити 1-2 склянки на день.

Але пам’ятайте, що шавлія — сечогінна трава, тож виводить електроліти з організму (кальцій, магній), тому не зловживайте. Курс лікування — до одного місяця, потім зробити перерву на 10-12 днів.

Щодо риб’ячого жиру, а ще ліпше омега-3 жирних кислот, — то вони дуже корисні. Рекомендую всім щодня вживати по 2 г на день. Омега-3 — ненасичені жирні кислоти потрібні для судин, мозку, печінки, очей, шкіри. Хворим ниркам вони не нашкодять, швидше, навпаки. Тому читачка може безбоязно вживати такі продукти.

З олій рекомендую використовувати оливкову й не захоплюватися олією з виноградних кісточок, яка містить високу дозу омега-6 кислот.

Якщо нефрит ускладнився хронічною нирковою недостатністю, потрібно обмежити білкові страви: м’ясо, субпродукти, птицю. Натомість рекомендую двічі-тричі на тиждень легкий білок (яйця, рибу).

Детальніше меню й лікування лікар-дієтолог підбирає з огляду на стан нирок і стадію хронічної ниркової недостатності.

Юлія Поворознюк,

терапевт.