Вівторок, 11 вересня 2018 року № 70 (19617)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19617/print.php?n=40069

  • Медичний лікнеп

Замість задоволення проблеми

Оксана Скиталінська,

дієтолог.

Існує думка, що фруктоза корисніша за цукор і той, хто її вживає, харчується правильно. У супермаркетах пропонується чимало дієтичних продуктів із фруктозою, яка практично не зумовлює інсулінової реакції, тобто не підвищує рівня цукру та інсуліну в крові.

А ВТІМ, як не дивно, численні дослідження доводять, що людський організм сприймає фруктозу як токсин. Вона на відміну від глюкози не використовується м’язами, мозком та іншими органами, а спрямовується безпосередньо в печінку, де розщеплюється й виводиться.

За надмірної кількості фруктози (також і тієї, що у фруктах, сухофруктах, меді) частина перетворюється на сечову кислоту, що підвищує її загальний рівень у крові й призводить до розвитку подагри.

Також велика кількість фруктози загрожує ожирінням печінки, бо цей мікроелемент дуже швидко перетворюється на жир. Тому його надмір посилює інсулінорезистентність і може призвести до цукрового діабету.

Отож, щоб уникнути підвищення рівня сечової кислоти в крові та ожиріння печінки, потрібно обмежити вживання продуктів, що містять фруктозу. Крім того, не варто використовувати її замість цукру. На відміну від глюкози фруктоза не дає почуття насичення, тому із нею дуже легко переборщити. До того ж її надмір може обернутися жировими відкладеннями на животі, збільшенням ваги загалом.

Фруктози багато у винограді, бананах, хурмі, шароні, яблуках, грушах, фініках, родзинках, куразі... Ось чому фрукти й сухофрукти в другій половині дня не бажані. Але у них хоча б міститься клітковина, яка уповільнює всмоктування фруктози, а ось мед, кукурудзяний сироп, фруктові соки, нектари, кленовий сироп — це склади практично самої лише фруктози.

Тож треба грамотно складати свій раціон, щоб фруктоза замість солодкого задоволення не стала причиною проблем зі здоров’ям.